Nie wyrzucaj pestki awokado - Możesz ją zjeść! - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Nie wyrzucaj pestki awokado - Możesz ją zjeść!

Nie wyrzucaj pestki awokado - Możesz ją zjeść!

Autor zdjęcia/źródło: pestka awokado @ pixabay.com

Nie od dziś wiadomo, że awokado jest bardzo zdrowe i smaczne. Jednak każdy z nas do tej pory nie myślał o tym, że można zjeść również pestkę awokado. Tymczasem okazuje się, że ma ona nawet więcej cennych właściwości zdrowotnych niż sam miąższ. Od teraz nie wyrzucisz już więcej pestki awokado.

Awokado należy do tzw. superfoods, ponieważ bardzo korzystnie wpływa na nasze zdrowie bez żadnych skutków ubocznych, najprościej mówiąc nie da się go przedawkować. Zawiera bardzo zdrowe tłuszcze, a dokładnie nienasycone kwasy tłuszczowe oraz duże ilości błonnika, aminokwasów, witamin, minerałów i antyoksydantów. Jak się jednak okazuje to nie miąższ awokado, a właśnie jego pestka jest największym źródłem antyoksydantów!

Pestka awokado - właściwości

Już w 2013 r. w “Scientific World Journal” naukowcy opublikowali wyniki dotyczące badań na temat właściwości pestki awokado. Okazuje się, że ta bardzo duża część owocu, która zwykle ląduje w koszu na śmieci, nie tylko jest jadalna, ale posiada dużo więcej cennych właściwości prozdrowotnych niż sam miąższ awokado. W przeciwieństwie do pestek innych owoców nie zawiera ona cyjanku, zamiast niego występują w niej garbniki.

W pestce awokado znajdują się:

Antyoksydanty - pestka awokado jest źródłem antyoksydantów, zwalcza więc wolne rodniki, co zapobiega powstawaniu zmian nowotworowych, opóźnia procesy starzenia i chroni przed miażdżycą. Obniżają też poziom cholesterolu oraz regulują ciśnienie krwi. Przeciwutleniacze wpływają także na wzmocnienie odporności i dzięki temu zapobiegają wielu chorobom.

  • Luteina – korzystnie wpływa na wzrok, pozwala zachować ostrość widzenia, chroni wzrok przed wolnymi rodnikami, działa przeciwzapalnie.
  • Błonnik – reguluje trawienie, przyspiesza perystaltykę jelit, zapobiega zaparciom, wspomaga leczenie biegunek. Błonnik ułatwia też odchudzanie, ponieważ pozwala na dłuższe odczuwanie sytości.
  • Witaminy A i E – wpływają na młody wygląd skóry, która pozostaje gładka i elastyczna, wspierają też proces produkcji kolagenu. Witaminy te wzmacniają również włosy i paznokcie, dzięki czemu są lśniące, mocne i zdrowe.
  • Witaminy z grupy B i minerały tj. magnez, potas, wapń – korzystnie wpływają na pracę układu nerwowego i hormonalnego, regulują pracę serca i mięśni.

Pestka awokado – jak ją zjeść?

Pestkę trzeba wysuszyć i obrać. Aby to zrobić wystarczy położyć ją w ciepłym i suchym miejscu na 2-3 dni. Proces suszenia można przyspieszyć kładąc pestkę na kaloryferze w okresie grzewczym lub wkładając do piekarnika nagrzanego do 120 st. C na ok. 2 godziny. Lepiej jednak dać jej czas i pozwolić na naturalne wyschnięcie. Wtedy skórka popęka i da się łatwo skruszyć i obrać. Środek pestki trzeba następnie sproszkować np. trąc ją na tarce lub blendujac w blenderze po wstępnym rozdrobnieniu ostrym nożykiem. Proszek z pestki awokado ma gorzki smak, więc nie doda naszym potrawom walorów smakowych. Ma on za zadanie wzbogacić danie o cenne właściwości zdrowotne. Dodaj go więc do płatków, jogurtów, ciasteczek czy koktajli, a nawet kanapek lub zupy. Wystarczy łyżeczka dziennie, aby optymalnie wykorzystać cenne właściwości pestki awokado.

ZOBACZ TAKŻE:

Co zrobić aby dziecko polubiło zdrową żywność? Naukowcy już wiedzą!>>

Najnowsze komentarze

  • Awatar użytkownika Stokrotka
    StokrotkaIkona zgłaszania komentarza
    Można jadać w całości. Moja pestka nasadzona. Puszcza kiełek. Będziemy mieli roślinkę.