Awokado należy do tzw. superfoods, ponieważ bardzo korzystnie wpływa na nasze zdrowie bez żadnych skutków ubocznych, najprościej mówiąc nie da się go przedawkować. Zawiera bardzo zdrowe tłuszcze, a dokładnie nienasycone kwasy tłuszczowe oraz duże ilości błonnika, aminokwasów, witamin, minerałów i antyoksydantów. Jak się jednak okazuje to nie miąższ awokado, a właśnie jego pestka jest największym źródłem antyoksydantów!
Pestka awokado - właściwości
Już w 2013 r. w “Scientific World Journal” naukowcy opublikowali wyniki dotyczące badań na temat właściwości pestki awokado. Okazuje się, że ta bardzo duża część owocu, która zwykle ląduje w koszu na śmieci, nie tylko jest jadalna, ale posiada dużo więcej cennych właściwości prozdrowotnych niż sam miąższ awokado. W przeciwieństwie do pestek innych owoców nie zawiera ona cyjanku, zamiast niego występują w niej garbniki.
W pestce awokado znajdują się:
Antyoksydanty - pestka awokado jest źródłem antyoksydantów, zwalcza więc wolne rodniki, co zapobiega powstawaniu zmian nowotworowych, opóźnia procesy starzenia i chroni przed miażdżycą. Obniżają też poziom cholesterolu oraz regulują ciśnienie krwi. Przeciwutleniacze wpływają także na wzmocnienie odporności i dzięki temu zapobiegają wielu chorobom.
- Luteina – korzystnie wpływa na wzrok, pozwala zachować ostrość widzenia, chroni wzrok przed wolnymi rodnikami, działa przeciwzapalnie.
- Błonnik – reguluje trawienie, przyspiesza perystaltykę jelit, zapobiega zaparciom, wspomaga leczenie biegunek. Błonnik ułatwia też odchudzanie, ponieważ pozwala na dłuższe odczuwanie sytości.
- Witaminy A i E – wpływają na młody wygląd skóry, która pozostaje gładka i elastyczna, wspierają też proces produkcji kolagenu. Witaminy te wzmacniają również włosy i paznokcie, dzięki czemu są lśniące, mocne i zdrowe.
- Witaminy z grupy B i minerały tj. magnez, potas, wapń – korzystnie wpływają na pracę układu nerwowego i hormonalnego, regulują pracę serca i mięśni.
Pestka awokado – jak ją zjeść?
Pestkę trzeba wysuszyć i obrać. Aby to zrobić wystarczy położyć ją w ciepłym i suchym miejscu na 2-3 dni. Proces suszenia można przyspieszyć kładąc pestkę na kaloryferze w okresie grzewczym lub wkładając do piekarnika nagrzanego do 120 st. C na ok. 2 godziny. Lepiej jednak dać jej czas i pozwolić na naturalne wyschnięcie. Wtedy skórka popęka i da się łatwo skruszyć i obrać. Środek pestki trzeba następnie sproszkować np. trąc ją na tarce lub blendujac w blenderze po wstępnym rozdrobnieniu ostrym nożykiem. Proszek z pestki awokado ma gorzki smak, więc nie doda naszym potrawom walorów smakowych. Ma on za zadanie wzbogacić danie o cenne właściwości zdrowotne. Dodaj go więc do płatków, jogurtów, ciasteczek czy koktajli, a nawet kanapek lub zupy. Wystarczy łyżeczka dziennie, aby optymalnie wykorzystać cenne właściwości pestki awokado.
ZOBACZ TAKŻE:
Co zrobić aby dziecko polubiło zdrową żywność? Naukowcy już wiedzą!>>