Obłędny przepis na krem ze szparagów! - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Obłędny przepis na krem ze szparagów!

Obłędny przepis na krem ze szparagów!

Autor zdjęcia/źródło: Krem ze szparagów, szparagi przepis @ Zaprojektowane przez Freepik

Szparagi już na dobre zagościły na straganach. Krem ze szparagów jest po prostu obłędny. Z uwagi na to, że okres na szparagi nie trwa długo, warto pocieszyć się nimi póki jest na to czas.

Krem ze szparagów jest źródłem prawdziwego zdrowotnego bogactwa. Dzieje się tak, ponieważ szparagi mają wiele właściwości odżywczych. Zacznijmy od tego, że są źródłem roślinnych steroli dzięki którym pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi i wzmacniają serce. Dzięki temu z kolei, że mają także właściwości moczopędne warto po nie sięgać w przypadku infekcji dróg moczowych oraz nerek. Szparagi mają także szerokie zastosowanie w różnych dietach, ponieważ mają bardzo mało kalorii. W wielu dietach oczyszczających zaleca się wręcz picie wody pozostałej po ugotowaniu szparagów. To także skarbnica beta-karotenu, który usprawnia pracę oczu i polepsza wzrok.

Krem ze szparagów doskonały dla mam!

Na tym jednak nie koniec. Szparagi są źródłem kwasu foliowego, który jak wiadomo minimalizuje ryzyko wystąpienia wad wrodzonych u dziecka. Wyobraź sobie, że dziesięć szparagów dziennie to aż połowa zapotrzebowania na kwas foliowy. Ponadto szparagi dostarczają mnóstwa witamin i składników mineralnych potrzebnych w czasie ciąży. Szparagi są też idealne dla mam karmiących, ponieważ w ten sposób mamy mogą uzupełniać niedobory wapnia tak ważnego dla rozwijającego się dziecka.

Krem ze szparagów to afrodyzjak!

Kwas foliowy ze szparagów reguluje poziom histaminy we krwi, która to odpowiada za intensyfikację orgazmu. Ponadto szparagi zawierają fitoestrogenty odpowiadające za popęd płciowy. Zatem nie tylko dla zdrowia, lecz także z uwagi na przyjemności warto je uwzględnić w diecie swojego partnera.

Gotowi na krem ze szparagów? Przedstawiamy wyśmienity przepis!

Krem ze szparagów: SKŁADNIKI:

  • 2 pęczki zielonych szparagów
  • 4 łyżki masła
  • 1 cebula, 1 ząbek czosnku
  • 1 duży ziemniak
  • 1,5 litra bulionu
  • 2 garście listków bazylii
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • 125 g sera camembert lub brie
  • opcjonalnie: płatki migdałów lub starty parmezan

Krem ze szparagów: WYKONANIE

  1. Opłukać szparagi i odciąć twarde i grube końce. Pokroić na 2 cm kawałki.
  2. Roztopić 2 łyżki masła w garnku i zeszklić na nim cebulę. Następnie dodać czosnek. Dodać pokrojonego w kostkę ziemniaka i smażyć przez 5 minut.
  3. Dodać łodygi szparagów (bez główek) oraz pozostałe masło i smażyć ok. 2 minuty.
  4. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową.
  5. Wlać bulion i zagotować.
  6. Dodać główki szparagów. Kilka zostawić do dekoracji i gotować ok. 2 minuty.
  7. Zmiksować blenderem na gładki krem ze szparagów. Dalej miksując dodać śmietankę, trochę sera camembert i bazylię. (Odrobinę zostawić sera i bazylii do dekoracji).
  8. Podawać z dekoracją (główki szparagów, odrobina sera camembert oraz listki bazylii).

Krem ze szparagów całej rodzinie wyjdzie na zdrowie. Jak podoba Wam się nasz przepis? Wypróbowałyście go lub macie inny? Zapraszam do komentarzy pod artykułem i życzę smacznego!

ZOBACZ TAKŻE:

Frytki ze szparagów: KROK PO KROKU >>