Podawanie bobu bobasom nie wszystkim się podoba. Są zwolennicy szybkiego włączania go do diety niemowlaka, ale i przeciwnicy tego. Mimo, że niezwykle bogaty w substancje odżywcze, bób dla dziecka należy podawać dość ostrożnie i po specjalnym przygotowaniu.
Od kiedy bób dla dziecka, aby było bezpiecznie?
Bób to roślina strączkowa, która ma mnóstwo wartości odżywczych, dlatego przyszłe mamy nie powinny unikać go będąc w ciąży. A bób dla małego dziecka może przynieść same korzyści. Włączajmy go jednak do diety niemowlaka z głową.
Co zawiera bób?
Ta niepozorna roślina, to prawdziwa skarbnica składników odżywczych:
- ma wysoką zawartość białka (6,8 g),
- bardzo dużą zawartość wit C, B1, B2, B3, B6, folianów i witaminy E,
- Makroelementów – fosfor, wapń, magnez i potas,
- Mikroelementów – zwłaszcza żelaza, miedzi i cynku.
Bób dla małego dziecka – włączaj powoli
W kalendarzu rozszerzania diety niemowlaka bób dla dziecka sugerowany jest po 12 miesiącu życia. Spotkaliśmy się także z propozycją włączenia go już w 9 miesiącu, jednak radzimy zaczekać trochę dłużej. Bób jest rośliną silnie wzdymającą, dlatego podajemy go bobasom, które nie mają żadnych problemów gastrycznych. Podawanie bobu dziecku rozpocznijmy od niewielkich ilości (kilka ziarenek), stopniowo zwiększając ilość – jeśli maluchowi bób posmakuje i nie sprawi problemów. Bób dziecku podawajmy wyłącznie ugotowany! Zaleca się także wcześniejsze namoczenie bobu we wrzątku, a po godzinie ugotowanie do miękkości w świeżej wodzie.
Czytaj też: