Jeśli wyznajesz zasadę „zero waste” i nie lubisz marnować jedzenia to mamy dla Ciebie dobrą wiadomość. Ogonki z czereśni, które zapewne do tej pory wyrzucałaś możesz wykorzystać! Zrób z nich napar i ciesz się jego prozdrowotnymi właściwościami.
Ogonki z czereśni – właściwości
Czereśnie są nie tylko pyszne, ale też bardzo zdrowe. Latem nie brakuje ich w żadnym sklepie czy warzywniaku, dlatego korzystaj z tego i jedz je na zdrowie, ale nie wyrzucaj ogonków. One również zawierają mnóstwo witamin takich jak A, B2 i C oraz minerałów – magnez, potas, żelazo, wapń, mangan, jod, fosfor, cynk i miedź. Są również bogate w antocyjany, czyli antyoksydanty, które spowalniają procesy starzenia oraz działają przeciwnowotworowo i przeciwzapalnie.
Herbatka z ogonków czereśni działa przeciwzapalnie, oczyszczająco, uspokajająco i redukuje obrzęki.
Ogonki czereśni wpływają pozytywnie na funkcjonowanie układu moczowego lecząc stany zapalne nerek, pęcherza i dróg moczowych. Oczyszczają go również z kamieni i złogów, działają moczopędnie i detoksykująco.
Przyspieszają także metabolizm, dzięki czemu działają odchudzająco redukując tkankę tłuszczową szczególnie z okolic brzucha. Napar z ogonków czereśni wpływa również kojąco na układ nerwowy, reguluje krążenie krwi i zmniejsza obrzęki.
Przepis na herbatkę z ogonków czereśni
Z ogonków czereśni zrób napar, aby w pełni wykorzystać ich prozdrowotne właściwości. Wystarczy, że ogonki pokroisz na mniejsze kawałki i ususzysz. Najlepiej do tego wykorzystać czereśnie rosnące we własnym ogrodzie lub pochodzące ze sprawdzonych źródeł, ponieważ większość dostępnych na rynku owoców jest opryskiwana co niestety znacznie zmniejsza ich prozdrowotne właściwości.
Herbatka z ogonków czereśni - przepis
- Garść suszonych ogonków z czereśni zalej 1 litrem wody i zostaw do namoczenia na całą noc.
- Następnie gotuj pod przykryciem przez 10-15 minut.
- Po tym czasie odcedź i pij po pół szklanki 2 razy dziennie przez 2 tygodnie. Wywar ma lekko gorzki smak, ale nie można go dosładzać, aby nie tracił swoich właściwości.
- Herbatkę możesz zaparzyć również ze świeżych ogonków. Wtedy gotuj je w litrze wody przez 10 minut, a następnie pozostaw pod przykryciem na noc.
ZOBACZ TAKŻE:
Ekspert radzi: Co pić w upał? PRZEPISY na zdrowe napoje na lato!>>
Nie wyrzucaj pestki awokado - Możesz ją zjeść!>>