Jeśli jeszcze nie piekłaś świątecznych pierników to musisz spróbować. Jeśli natomiast lubisz eksperymentować w kuchni i smakować nowości to przepis na wegańskie świątecznie pierniczki z pewnością przypadnie Ci do gustu. Jak zrobić świąteczne pierniki wegańskie i tradycyjne?
Jak zrobić świąteczne pierniki? Pierniczki wegańskie
Składniki:
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
3/4 szklanki cukru trzcinowego,
1/2 oleju rzepakowego,
2 łyżki przyprawy do piernika,
1 łyżka proszku do pieczenia.
Wykonanie KROK PO KROKU:
Wszystkie składniki połącz w dużej misce do uzyskania plastycznego ciasta. Rozwałkuj ciasto i wykrój za pomocą foremek pierniczki. Rozłóż ciastka na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem i piecz w temperaturze 180 stopni przez około 12 minut. Gotowe ciastka również możesz ozdobić lukrem tak jak tradycyjne.
Gotowe pierniczki przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku, dzięki temu zachowają one swoją świeżość i przydatność do spożycia nawet ponad rok.
Jak zrobić świąteczne pierniki? Tradycyjne pierniczki
Składniki:
- 80 dag mąki,
- 20 dag masła,
- 2 jajka
- 45 dag miodu,
- 15 dag cukru pudru,
- 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej,
- 40 g przyprawy do piernika.
Wykonanie KROK PO KROKU:
- Masło rozpuść w niewielkim garnku razem z miodem i zostaw do ostygnięcia.
- Na stolnicy przesiej mąkę, wymieszaj z suchymi produktami: soda, cukier, przyprawa do piernika)
- Zrób z nich kopiec, w środku dołek i wbij do niego jajka. Powoli mieszając, dolewaj masło z miodem.
- Mieszaj całość do czasu, gdy ciasto zrobi się tak gęste, że trzeba zacząć wyrabiać je rękami.
- Po zagnieceniu pokrój ciasto na kilka części i rozwałkuj na stolnicy na cienkie placki. Foremkami wycinaj pierniczki.
- Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz ok. 8 minut w 180 stopniach.
- Po ostudzeniu ozdób lukrem.
ZOBACZ TAKŻE:
DIETETYK RADZI: desery na Boże Narodzenie bez cukru i glutenu. PRZEPISY!>>
'