PRZEPIS WEGAŃSKI: Jak zrobić świąteczne pierniki? - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

PRZEPIS WEGAŃSKI: Jak zrobić świąteczne pierniki?

PRZEPIS WEGAŃSKI: Jak zrobić świąteczne pierniki?

Autor zdjęcia/źródło: Jak zrobić świąteczne pierniki @ blogmood__ z Pixabay

Wraz z początkiem grudnia rozpoczyna się sezon na pieczenie świątecznych pierniczków. Chyba nikt nie wyobraża sobie bez nich świąt. Są one nie tylko pyszne, ale też pięknie wyglądają z kolorowym lukrem. Można nimi przyozdobić choinkę i delektować się ich smakiem przez długie miesiące, bo nie tracą świeżości tak szybko jak inne wypieki. Poznaj przepis na tradycyjną i nowoczesną wersję pierników.

Jeśli jeszcze nie piekłaś świątecznych pierników to musisz spróbować. Jeśli natomiast lubisz eksperymentować w kuchni i smakować nowości to przepis na wegańskie świątecznie pierniczki z pewnością przypadnie Ci do gustu. Jak zrobić świąteczne pierniki wegańskie i tradycyjne?

Jak zrobić świąteczne pierniki? Pierniczki wegańskie

Składniki:

2 i 1/2 szklanki mąki pszennej,

3/4 szklanki cukru trzcinowego,

1/2 oleju rzepakowego,

2 łyżki przyprawy do piernika,

1 łyżka proszku do pieczenia.

Wykonanie KROK PO KROKU:

Wszystkie składniki połącz w dużej misce do uzyskania plastycznego ciasta. Rozwałkuj ciasto i wykrój za pomocą foremek pierniczki. Rozłóż ciastka na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem i piecz w temperaturze 180 stopni przez około 12 minut. Gotowe ciastka również możesz ozdobić lukrem tak jak tradycyjne.

Gotowe pierniczki przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku, dzięki temu zachowają one swoją świeżość i przydatność do spożycia nawet ponad rok.

Jak zrobić świąteczne pierniki? Tradycyjne pierniczki

Składniki:

  • 80 dag mąki,
  • 20 dag masła,
  • 2 jajka
  • 45 dag miodu,
  • 15 dag cukru pudru,
  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 40 g przyprawy do piernika.

Wykonanie KROK PO KROKU:

  1. Masło rozpuść w niewielkim garnku razem z miodem i zostaw do ostygnięcia.
  2. Na stolnicy przesiej mąkę, wymieszaj z suchymi produktami: soda, cukier, przyprawa do piernika)
  3. Zrób z nich kopiec, w środku dołek i wbij do niego jajka. Powoli mieszając, dolewaj masło z miodem.
  4. Mieszaj całość do czasu, gdy ciasto zrobi się tak gęste, że trzeba zacząć wyrabiać je rękami.
  5. Po zagnieceniu pokrój ciasto na kilka części i rozwałkuj na stolnicy na cienkie placki. Foremkami  wycinaj pierniczki.
  6. Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz ok. 8 minut w 180 stopniach.
  7. Po ostudzeniu ozdób lukrem.

ZOBACZ TAKŻE:

DIETETYK RADZI: desery na Boże Narodzenie bez cukru i glutenu. PRZEPISY!>>

'