Pączki kontra faworki – co wybierasz? - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Pączki kontra faworki – co wybierasz?

Pączki kontra faworki – co wybierasz?

Autor zdjęcia/źródło: Pixabay.com @ familie.pl, Dunia

Tłusty czwartek już w tym tygodniu. By zgodnie z przysłowiem wiodło nam się dobrze przez cały rok musimy w Tłusty czwartek zjeść co najmniej jednego pączka. Jednak pączki to nie wszystko, bo są przecież jeszcze pyszne faworki, które w tym dniu chętnie zajadamy. Na co się skusisz: pączki kontra faworki – co wybierasz?

Tłusty czwartek rozpoczyna ostatni tydzień karnawału, w którym dozwolone, a nawet wskazane jest objadanie się. Tydzień ten kończy się w Ostatki, po których następuje Środa Popielcowa, rozpoczynająca czas Wielkiego Postu. W poście wskazane jest umiarkowanie w jedzeniu i piciu, więc Tłusty czwartek to ostatnia szansa, aby móc się bezkarnie i bez wyrzutów sumienia objadać słodkościami. Do tradycyjnych słodkości należą pączki i faworki, zwane również chrustem lub chruścikami. Które z tych pyszności wolicie? Dla tych, którzy nie mogą się zdecydować, co wybrać proponujemy przepisy na najsmaczniejsze pączki i faworki. Prezentujemy także najlepsze przepisy naszych użytkowniczek, które możecie znaleźć w zakładce Przepisy>>

Pączki

Pączki z dżemem i śnieżnobiałą polewą

Składniki:

na pączki:

  • 250 ml mleka
  • 40 g drożdży
  • 150 g cukru
  • 8 żółtek
  • 30 ml wódki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 80 g masła miękkiego
  • dżem do nadziewania
  • olej do głębokiego smażenia

na polewę:

  • 200 g cukru pudru
  • 20 ml wody

Wykonanie KROK PO KROKU:

  1. Drożdże rozpuścić w letnim mleku, dodać łyżeczkę cukru, odstawić.
  2. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać do zaczynu, dodać mąkę, wódkę i sól i wyrabiać ciasto, dodając po kawałku masło. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę.
  3. Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę, lekko rozwałkować (na grubość ok. 2 cm), krążkiem o średnicy ok. 6 cm wykrawać kółka.
  4. Smażyć w rozgrzanym oleju (olej nie powinien być bardzo gorący, żeby pączki nie spaliły się z zewnątrz, pozostając w środku surowe). Smażyć na rumiano z obu stron.
  5. Osączyć na papierze. Za pomocą szprycy nadziać pączki dżemem i polać polewą – cukier puder utrzeć z wodą.
  6. Pączki przed zastygnięciem polewy można posypać skórką pomarańczową.

Pączki Duni

Składniki:

  • 0,5 kg dobrej mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 kostki masła
  • 5 żółtek i 1 całe jajo
  • 1 paczka drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 50 ml rumu
  • konfitury do nadziewania
  • 1 kg smalcu do smażenia
  • cukier puder do posypania

Wykonanie KROK PO KROKU:

  1. drożdże rozpuścić w 1/2 szklanki ciepłego mleka, dodać łyżkę cukru, 2 łyżki mąki.
  2. Mąkę przesiać przez sito. Dodać wyrośnięty zaczyn.
  3. Dodać utarte z cukrem żółtka i jajko.
  4. Dodać pozostałe ciepłe mleko i rozpuszczone masło. Dodać rum.
  5. Wyrabiać dokładnie ciasto do momentu gdy zacznie odstawać od rąk i ukażą się pęcherzyki. W razie potrzeby dosypywać mąkę. Ciasto musi być sprężyste i gładkie. Odstawić do wyrośnięcia.
  6. Gdy wyrośnie podwajając swoją objętość, na stolnicy rozwałkowujemy gruby placek.
  7. Szklanką wykrawamy krążki i zagniatamy kule. Wykładamy na ściereczkę do wyrośnięcia.
  8. Smalec 0,5kg rozgrzewamy mocno w płaskim garnku.
  9. Wrzucamy kawałeczek ciasta aby sprawdzić jak mocno jest tłuszcz rozgrzany. Gdy próbka smaży się , to wkładamy pączki i spokojnie smażymy ciągle czuwając aby nie spalić. Gdy pierwsza strona usmaży się tak jak lubimy, to długim widelcem przekładamy na drugą stronę.
  10. Po usmażeniu pączki wykładamy na papierowy ręczni aby osączyć z nadmiaru tłuszczu.
  11. Ostudzone pączki nadziewamy konfiturą za pomocą szprycy.
  12. Układamy na półmisku i posypujemy cukrem.

A wcześniej wyrzucamy wszystkich z kuchni i nie pozwalamy łapać za gotowe pączki. Niech czekają na wszystkie!!! Może to nam się uda!!!

Tutaj znajdziecie przepis na mniej kaloryczne PĄCZKI PIECZONE>>>

Przepis na PĄCZKI TWAROGOWE>>>

Faworki

Różane faworki z kolorową polewą

Składniki:

na ciasto:

  • 50 g cukru pudru
  • 340 g mąki pszennej
  • 4 duże żółtka
  • ½ łyżeczki soli
  • 180 g kwaśnej śmietany

na polewę:

  • 100 g cukru pudru
  • 10 ml soku malinowego

Wykonanie KROK PO KROKU:

  1. Z podanych składników zagnieść ciasto i dokładnie wyrobić.
  2. Rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy i krążkami o różnych wielkościach wycinać po 3 kółka, każde ponacinać z boku 3,4 razy.
  3. Nałożyć kółka jedno na drugie, zaczynając od największego, docisnąć pośrodku.
  4. Smażyć w głębokim tłuszczu, dobrze rozgrzanym, z obu stron. Odsączyć na papierowym ręczniku.
  5. Aby przygotować kolorową polewę należy połączyć cukier puder z sokiem malinowym. Polewę przełożyć do papierowego rękawa.
  6. Ozdobić środki i brzegi róż. Róże można dodatkowo oprószyć cukrem pudrem.

Faworki Artiki

Składniki:

  • 30 dkg mąki
  • 4 żółtka
  • 5 łyżek gęstej śmietany 18%
  • szczypta soli
  • łyżka spirytusu
  • cukier puder
  • tłuszcz do pieczenia

Wykonanie KROK PO KROKU:

  1. Aby uzyskać pyszne kruchutkie faworki, należy najpierw zagnieść wszystkie składniki do momentu, aż będzie gładko odchodziło od ręki.
  2. Następnie bierzemy wałek i z całej siły uderzamy w ciasto z każdej strony aż do uzyskania na powierzchni ciasta pęcherzyki powietrza.
  3. Później rozgrzewamy tłuszcz, a sami przystępujemy do wałkowania na grubość ½ mm ciasta i wykrajamy prostokąty (niewielkie - wystarczy ok. 6 cm długości) nacinany w środku i przekładamy końce aby uzyskać specyficzny dla faworka warkocz.
  4. Najlepiej jeśli pomaga nam w tym druga osoba wtedy wszystko skończy się migiem bo jedna osoba kroi i tworzy faworki a druga w tym czasie smaży je w tłuszczu.
  5. Na samym końcu posypujemy faworki cukrem pudrem.


Co wybieracie – pączki czy faworki? Które najbardziej lubicie i będziecie zajadać w Tłusty czwartek? Być może spodobał się wam któryś z naszych przepisów i zamierzacie go wypróbować? Podzielcie się z nami swoimi kulinarnymi pomysłami na Tłusty czwartek.

CZY KOBIETA W CIĄŻY MOŻE JEŚĆ PĄCZKI?>>>

Najnowsze komentarze