Palarnie kawy – czyli jak wydobywa się smak i aromat z ziaren kawowca! - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Palarnie kawy – czyli jak wydobywa się smak i aromat z ziaren kawowca!

Palarnie kawy – czyli jak wydobywa się smak i aromat z ziaren kawowca!

Autor zdjęcia/źródło: mat. partnera artykułu

Kawowiec jest rośliną, która rośnie w tak zwanym pasie kawowym, czyli szerokości geograficznej biegnącej wzdłuż równika, przez takie kraje jak Afryka, Azja czy Ameryka Południowa. Kawowiec rośnie na różnych wysokościach, co nie jest bez znaczenia ani dla smaku kawy, ani dla sposobu jej palenia. Najistotniejszą jednak rzeczą, która wpływa na bogactwo smaku i aromatu jest jednak coś innego.

Co wyróżnia najlepsze kawy i jak wygląda proces ich palenia?

Kawowiec i jego owoce

Kawowiec jest wiecznie zieloną rośliną, której owoce dojrzewają przez około 9-11 miesięcy. Już dojrzałe owoce kawowca są czerwone, co ciekawe rosną one kiściami, przypominając swoim wyglądem znane nam doskonale wiśnie. Z zebranych owoców wydobywane są ziarna kawy, które następnie są wypalane w specjalnie do tego przeznaczonych piecach, wyposażonych w ruchome bębny, ponieważ kawa w czasie palenia pozostaje w ciągłym ruchu.

Proces palenia kawy

Sam proces palenia kawy, czyli odpowiednio ustalony czas i temperatura, to prawdziwa sztuka, którą zajmuje się mistrz palenia kawy. Jest to niezwykle odpowiedzialne zadanie, bo to właśnie palenie kawy nadaje ziarnom określonego smaku i aromatu. Kawę pali się w temperaturze nawet do 215°C. Zazwyczaj czas palenia kawy wynosi około 16 – 20 minut. Wszystkie parametry palenia uzależnione są jednak od oczekiwanych efektów oraz rodzaju kawy, a w szczególności od jej twardości. Ta z kolei zależy od tego, z jakich rejonów pochodzi kawa – np. czy rosła na terenach położonych wysoko, czy nisko.

Palenie kawy powoduje uwolnieni się zawartych w niej olejków eterycznych i różnego rodzaju składników, które nadają jej smaku i aromatu. Czas i temperatura palenia umożliwiają osiąganie różnych efektów z takich samych ziaren. Inaczej będzie smakować kawa palona krócej, o jasnobrązowym odcieniu, a inaczej ciemniejsza – palona dłużej czy ciemnobrązowa kawa palona najdłużej, która jest de facto nie tylko najciemniejsza, ale również najmocniejsza.

Palarnie speciality coffe

Jak już wiemy, proces palenia kawy wpływa na jej smak i aromat, a także zawartość kofeiny oraz substancji odżywczych. Co jednak różni kawę wysokiej jakości, jaką oferują palarnie speciality coffe od kawy, która jednak nie jest tak smaczna i aromatyczna? Odpowiedź możemy znaleźć w manufakturach, czyli palarniach kawy takich jak Tu Café, gdzie palenie kawy prowadzone jest na mniejszą skalę, co pozwala uzyskać o wiele większą jakość palonych ziaren.

Małe palarnie stawiają bowiem na starannie wyselekcjonowane ziarna kawy. Co to oznacza w praktyce? Są to po prostu zdrowe i dojrzałe ziarna pochodzące z wysokiej jakości upraw, prowadzonych w sposób jak najbardziej naturalny, czyli bez środków przyspieszających dojrzewanie owoców kawowca, gdzie zbiory odbywają się tradycyjnie, czyli ręcznie, a nie za pomocą maszyn.

Niestety, ale przemysłowe uprawy kawy stawiają na ilość, nie na jakość. W takiej sytuacji nie ma co liczyć na wnikliwą selekcję ziaren, a sam proces palenia jest tak zoptymalizowany (np. chłodzenie wodą), że przekłada się to na otrzymanie produktu o wiele gorszego w smaku oraz aromacie.