Pascha - POZNAJ DOBRY I SPRAWDZONY PRZEPIS! - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Pascha - POZNAJ DOBRY I SPRAWDZONY PRZEPIS!

Ciasto przygotowywane jest z twarogu, mleka, śmietany, masła z dodatkiem jajek, wanilii i bakalii. Te ostatnie mają symbolizować bogactwo i dobrobyt. To wspaniały świąteczny deser. Pascha - poznaj dobry i sprawdzony przepis!

Pascha - POZNAJ DOBRY I SPRAWDZONY PRZEPIS!

Autor zdjęcia/źródło: Pascha - POZNAJ DOBRY I SPRAWDZONY PRZEPIS! @123RF

Rosyjska tradycyjna pascha przyrządzana jest i podawana zasadniczo tylko raz do roku na Wielkanoc. Robi się ją przede wszystkim z mleka i jajek, które kojarzone są z wiosennym odradzaniem się przyrody i od zawsze obciążone były religijnymi znaczeniami symbolicznymi, także w chrześcijaństwie. Dodatki do paschy – cukier, bakalie itp. są produktami luksusowymi, symbolizującymi bogactwo i dobrobyt.
Dla niektórych może to być coś nowego na wielkanocnym stole pełnym przysmaków, dla innych od lat sprawdzony deser wielkanocny.

Pascha nie wymaga wielu składników, a nasz przepis będzie dla Was prosty w wykonaniu!

Pascha

SKŁADNIKI:

  • 2 litry mleka
  • laska wanilii
  • 500 ml kwaśnej śmietany (może też być kefir)
  • 6 jajek
  • 250 g masła w pokojowej temperaturze
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • bakalie

WYKONANIE KROK PO KROKU:

Bakalie namocz, jeśli trzeba, osusz i pokrój nie za drobno. Mleko zagotuj z rozciętą laską wanilii. Do wrzącego mleka powoli wlewaj jaja roztrzepane ze śmietaną. Gotuj, mieszając, aż cały płyn w garnku podzieli się na ser i serwatkę. Ostudź i usuń wanilię. Cedzak wyłóż podwójną warstwą gazy i odcedź ser. Maksymalnie go odciśnij, najlepiej zostaw na noc na cedzaku, a rano dociśnij. Serek powinien być sypki. Masło zmiksuj z cukrem pudrem. Do makutry wrzuć ser, stopniowo dodawaj masło i ucieraj, aż powstanie spójny krem. Można to zrobić mikserem. Dodaj bakalie do masy. Wyłożoną gazą miskę napełnij dość luźnym kremem i wstaw do lodówki. Kiedy stężeje, przewróć na talerz do góry dnem, zdejmij gazę i udekoruj według własnej fantazji.

Smacznego!

Przygotowywałyście już paschę na święta wielkanocne?
Może znacie inny przepis na paschę? Zapraszamy do dzielenia się przepisami i opiniami na naszym forum!