Menu na upalne dni powinno być lekkie, to już wiemy. Podczas lata warto także pamiętać o wykorzystywaniu sezonowych warzyw i owoców. To w oparciu o nie powinniśmy przede wszystkim komponować dania, co wcale nie oznacza, że należy całkowicie wyrzucić z kuchni produkty całoroczne. Chodzi jedynie o zachowanie rozsądnej równowagi – no bo kiedy jeść botwinkę, chrupać młodą kalarepkę, czy zajadać się truskawkami, jak nie latem? Miłośnicy schabowego wcale nie muszą czuć się wykluczeni. Kotlet doskonale przecież komponuje się z młodą kapustką i ziemniaczkami.
Zebraliśmy różne propozycje dań na upały, aby zadowolić wybrednych czytelników. Dodam także, że nie jest to menu dla osób odchudzających się. Ot, zwykłe propozycje dla każdego, kto chce podczas lata zdrowo się odżywiać a przy okazji może i zrzucić parę kilogramów.
Sałatka z fasolką, groszkiem i cukinią, bardzo zielona
Składniki:
- 40 dag cukinii
- 40 dag zielonej fasolki mrożonej
- 20 dag zielonego mrożonego groszku
- 10 dag orzechów włoskich
- 5 łyżek stołowych oliwy
- filiżanka ugotowanego na sypko ryżu
- ulubione zioła
- świeża bazylia do posypania
- sól
Przygotowanie KROK PO KROKU:
1. Cukinie umyć i pokroić na plasterki, końcówki wyrzucić
2. Fasolkę ugotować al dente, ostudzić i pokroić na kawałki
4. Groszek ugotować i ostudzić.
5. Orzechy posiekać na drobno, kilka zostawić i pokruszyć na większe kawałki.
6. Wymieszać zioła i sól z oliwą.
7. Sos połączyć z warzywami, ryżem i posiekanymi orzechami.
8. Przed podaniem posypać sałatkę orzechami w kawałkach
Gazpacho czyli chłodnik hiszpański
Składniki:
- 4 pomidory
- 1 ogórek
- 1 papryka
- 1 cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- 4-5 łyżek oliwy
- 3-4 kromki pszennego chleba
- 1-2 łyżki octu winnego lub jabłkowego
Przygotowanie KROK PO KROKU:
1. Obrany czosnek posiekać, utrzeć z solą a następnie wymieszać z 3 kromkami chleba pokruszonym na kawałki i oliwą
2. Trzy pomidory bez skórki włożyć do miksera, jednego bez nasion pokroić w kostkę i odłożyć
3. Większą część obranego ogórka (3/4) umieścić w mikserze, 1/3 pokroić w drobną kostkę
4. Większą część papryki włożyć do miksera, 1/3 pokroić w drobna kostkę
5. Do warzyw w mikserze dodać cebulę, chlebową pastę, ocet i wodę – wszystko zmiksować
6. Uzyskaną pastę przetrzeć przez sitko i schłodzić.
7. Podawać z warzywami pokrojonymi w kostkę i grzankami z pozostałego chleba
Przekąska z arbuza
Składniki:
- mały arbuz
- ser feta
- czarne oliwki
- listki świeżej mięty
- syrop klonowy i sok z cytryny do skropienia
Przygotowanie KROK PO KROKU:
- Arbuza umyć i pokroić na plastry grubości ok. 1,5 cm, następnie każdy plaster na 6 kawałków. Posypać pokruszonym serem feta, plasterkami czarnych oliwek i listkami świeżej mięty
- Całość skropić wymieszanym w równych proporcjach syropem klonowym i sokiem z cytryny.
Pstrąg z pietruszką
Składniki:
- 1/4 szklanki oliwy
- sok z 1/2 cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka świeżego oregano
- 1 natka pietruszki
- 3 filety z pstrąga
- sól i pieprz
Przygotowanie KROK PO KROKU:
- Wymieszać w misce oliwę, sok z cytryny, starty czosnek, posiekaną pietruszkę, oregano, sól i pieprz.Do miski wlej oliwę, sok z cytryny.
- Umytego pstrąga włożyć do miski z marynatą i wstawić do lodówki na 3 godziny.
- Smażyć lub grillować z obu stron az ryba będzie gotowa
ZOBACZ TAKŻE: