Śledzie po kaszubsku - najlepszy przepis - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Śledzie po kaszubsku - najlepszy przepis

Śledź to niezwykle popularna ryba, którą można przyrządzać na wiele sposobów. Zdecydowanie śledzie po kaszubsku są jednym z najlepszych sposobów podania tej ryby. Sprawdzą się zarówno na wigilijnym stole, jak i o każdej innej porze roku.

Śledzie z cebulką w słodko-kwaśnej marynacie smakują przepysznie To tradycyjne danie robi się szybko, a po rzygotowaniu można je przechowywać w lodówce nawet 2-3 tygodnie.

(123rf.com @ Śledzie po kaszubsku)

Śledzie po kaszubsku

Składniki:

  • śledzie małosolne - 1 kg
  • cebula - 1 kg
  • koncentrat pomidorowy - 1 słoiczek
  • olej - ½ l
  • cukier
  • sól
  • liście laurowe - 2
  • goździki - 8 sztuk
  • ziele angielskie - 8 ziaren

Przygotowanie KROK PO KROKU:

  1. Śledzie moczymy w wodzie.
  2. Cebulę kroimy w półksiężyce. Wkładamy ją do garnka lub na patelnię zalewamy całym olejem i smażymy.
  3. Dodajemy koncentrat, goździki, liść laurowy, ziele angielskie mieszamy i smażymy dalej aż cebula będzie miękka. Następnie studzimy sos.
  4. Na każdym płacie układamy po łyżce sosu, zawijamy i spinamy wykałaczką.
  5. Wszystkie zawijane śledzie wykładamy w pojemnik  i zalewamy resztą sosu.

Śledzie po kaszubsku po przyrządzeniu najlepiej potrzymać w lodówce przez kilka godzin, aby nasączyły się sosem. Podawać schłodzone, prosto z lodówki.  Smacznego!


ZOBACZ RÓWNIEŻ:

Kolacja wigilijna - menu z TOP 12 tradycyjnych potraw!>>

Śledzie na Wigilię – NAJLEPSZE PRZEPISY!>>

Śledzie po kaszubsku – przepis PALCE LIZAĆ!>>

Potrawy na wigilijny stół – proste i nietypowe>>