Słodkie wypieki z truskawką w roli głównej - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Słodkie wypieki z truskawką w roli głównej

Słodkie wypieki  z truskawką w roli głównej

Autor zdjęcia/źródło: Ciasto truskawkowe@flikr.com/color line

Upieczmy dla rodziny i znajomych pyszne ciasto truskawkowe. Letnie miesiące to najlepszy czas żeby zabłysnąć kulinarnym kunsztem. Różnorodność świeżych owoców daje nam możliwość przygotowania z nich wspaniałych słodkich delicji.

Zadziwią one gości nie tylko widokiem  ale także smakiem. Wykorzystajmy świeże truskawki do  ciast, które pieczemy przez cały rok a sprawimy, że ich owocowa nutka zachwyci wszystkich.

Ciasto truskawkowe z kruszonką

Składniki:

  • 80 dag truskawek
  • 20 dag miękkiego masła
  • 20 dag cukru pudru
  • 4 jajka
  • 25 dag mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na kruszonkę:

  • 15 dag mąki
  • 10 dag masła
  • 10 dag cukru
  • cukier puder do posypania

Wykonanie KROK PO KROKU:

  1. Piekarnik nagrzejmy do 180 st. C. Tortownicę  posmarujmy masłem.
  2. Na kruszonkę do miski wsypmy  mąkę, dodajmy drobno posiekane masło, cukier i rozetrzyjmy palcami składniki aż powstanie drobna kruszonka. Następnie zagniećmy gładką kulę z ciasta i włóżmy ją do zamrażalnika. 
  3. Na ciasto utrzyjmy masło z cukrem pudrem na gładką i puszystą masę. Nie przerywając ucierania dodajmy kolejno po jednym jajku,  cały czas intensywnie ucierając. 
  4. Dodajmy po kilka łyżek przesianej mąki z proszkiem do pieczenia i wymieszajmy do połączenia się składników. 
  5. Ciasto przełóżmy do formy, na wierzchu rozłóżmy połówki truskawek.
  6. Posypmy rozdrobnioną w palcach kruszonką wyjętą z zamrażalnika. 
  7. Wstawmy do nagrzanego piekarnika. Pieczmy przez około godzinę.
  8. Po ostudzeniu posypmy cukrem pudrem.

Murzynek z truskawkami

Składniki:

  • 20 dag masła
  • 20 dag cukru brązowego
  • 2,5 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 płaskie łyżki kawy zbożowej
  • 10 dag gorzkiej czekolady
  • 1/3 szklanki soku z truskawek jeśli są mrożone lub wody
  • 3 jajka
  • 20 dag mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 25 dag truskawek (świeżych lub mrożonych)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej do obtoczenia owoców


Wykonanie KROK PO KROKU:

  1. Tortownicę o średnicy 25 cm wyłóżmy papierem do pieczenia.
  2. Świeże truskawki opłuczmy i osuszmy. 
  3. Masło pokrójmy na kawałki, dodajmy brązowy cukier, cukier waniliowy i kawę zbożową.
  4. Podgrzejmy na średnim ogniu do całkowitego rozpuszczenia, mieszając od czasu do czasu. 
  5. Odstawmy z ognia, dodajmy rozdrobnioną czekoladę i mieszając roztopmy. 
  6. Dodajmy sok z truskawek lub wodę i wymieszajmy. 
  7. Odlejmy 1/2 szklanki na polewę. 
  8. Po wystudzeniu (masa może być lekko ciepła) dodajmy żółtka i wymieszajmy. 
  9. Potem dodajmy przesianą mąkę wymieszajmy z proszkiem do pieczenia  i dokładanie wymieszajmy.
  10. Na koniec dodajmy ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszajmy. 
  11. Ciasto przełóżmy do przygotowanej tortownicy. Osuszone truskawki obtoczmy w mące ziemniaczanej i połóżmy na powierzchni ciasta. Część truskawek powciskajmy do środka ciasta. 
  12. Wstawmy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 st. C . i pieczmy 40 minut. 
  13. Po upieczeniu ciasto wystudźmy i polejmy  polewą czekoladową.


Ciasto truskawkowe@flikr.com/illumiena 

Jogurtowe ciasto z truskawkami

Składniki:

  • 25 dag mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 jajko
  • 80 ml oleju
  • 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 1/2 cytryny (sok wyciśnięty i otarta skórka)
  • 30 dag jogurtu greckiego (10% tłuszczu)
  • 25 dag truskawe

Wykonanie KROK PO KROKU:

  1. Tortownicę wyłóżmy papierem do pieczenia. Mąkę przesiejmy przez sitko i wymieszajmy z sodą oczyszczoną.
  2. Truskawki umyjmy, osuszmy i przekrójmy na połówki. 
  3. Jajko, olej, cukier, sok i skórkę z cytryny dokładnie wymieszajmy. 
  4. Dodajmy jogurt grecki i mąkę wymieszaną z sodą i  ponownie wymieszajmy.
  5. Ciasto jest dość gęste i może wyglądać na grudkowate i zważone, ale takie ma być. 
  6. Ciasto przełóżmy do przygotowanej tortownicy i wyrównajmy wierzch. Poukładajmy truskawki, lekko wciskając je w ciasto, ale cały czas mają być widoczne. 
  7. Wstawmy do piekarnika, ustawmy temperaturę na 165 st. C. i pieczmy przez 60 minut (lub trochę krócej do tzw. suchego patyczka). 
  8. Po upieczeniu  ciasto całkowicie wystudźmy i oprószmy cukrem pudrem.

ZOBACZ RÓWNIEŻ:

Ciasto pomarańczowe – szybkie i proste>>

Tanie ciasta przepisy!>>