Tort bez mleka i glutenu – SPRAWDZONY PRZEPIS
Opublikowany przez:
monika.g
2019-11-09 01:15:43
Autor zdjęcia/źródło:
Tort bez mleka i glutenu @ Leslie Eckert z Pixabay
Obecnie większość maluchów ma alergię, a najpopularniejszymi alergenami są białka mleka, laktoza i gluten. Specjalnie dla nich podajemy pyszny przepis na tort bez mleka i glutenu. Dzięki temu urodzinowy tort dla swojego malca zrobisz sama w domu, a smak będzie jeszcze lepszy i delikatniejszy oraz bardziej lekkostrawny od klasycznego tortu.
Twój maluch jest alergikiem i nie wiesz jaki tort możesz mu przygotować na urodziny? Ten przepis na tort bez mleka i glutenu sprawdzi się idealnie. Biszkopt bezglutenowy w smaku jest nie do odróżnienia od zwykłego biszkoptu pieczonego na mące glutenowej. Natomiast krem z mleka kokosowego jest dużo delikatniejszy od kremów na bazie serka mascarpone, śmietany czy masła. Tort bez mleka i glutenu jest delikatny, puszysty i wręcz rozpływa się w ustach, ale uwaga – można go zjeść więcej niż klasycznego tortu, bo jest lekkostrawny, więc pamiętaj, żeby zrobić większą niż zwykle porcję.
Tort bez mleka i glutenu możesz obłożyć tym samym kremem, który zastosujesz do jego przełożenia. Dodatkowo możesz obsypać go kolorowymi wiórkami kokosowymi (można zrobić samodzielnie używając barwników spożywczych) lub ozdobić na swój własny sposób. Tort można również powlekać masą cukrową musisz tylko pamiętać, żeby przed jej położeniem zabezpieczyć cały tort (wierzch i boki) kremem maślanym, żeby masa się nie rozpuściła.
Tort bez mleka i glutenu
(na tortownicę o średnicy 22 cm)
Składniki - Biszkopt bezglutenowy:
- 5 jajek
- ¾ szklanki cukru
- 1 szklanka uniwersalnej mąki bezglutenowej (ewentualnie 2-3 rodzaje mąk bezglutenowych wymieszanych samodzielnie np. ryżowa, jaglana, kukurydziana)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego
Składniki - Krem bez mleka:
- 1 galaretka o wybranym smaku (opakowanie na pół litra wody)
- 250 ml śmietanki kokosowej, schłodzonej lub puszka mleka kokosowego (400 ml)
- ok. 150 g owoców mrożonych, bez wcześniejszego rozmrażania lub świeżych
Składniki - poncz:
- 0,5 szklanki wody
- sok z połówki cytryny
Wykonanie KROK PO KROKU - Biszkopt:
- Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę. Następnie dodawaj stopniowo cukier. Cały czas miksując, dodawaj po kolei po jednym żółtku.
- Następnie delikatnie za pomocą szpatułki lub drewnianej łyżki wmieszaj porcjami mąkę do masy jajecznej. Mieszaj tylko do momentu połączenia się składników.
- Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Gotowe ciasto przełóż do tortownicy i piecz w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C (góra- dół), do suchego patyczka.
- Po upieczeniu uchyl lekko drzwiczki piekarnika i pozostaw biszkopt w środku, aż przestygnie. Lekko ciepły wyjmij z piekarnika i pozostaw w formie do całkowitego ostygnięcia.
- Oddziel biszkopt od formy nożem i przekrój na dwa równe blaty.
Wykonanie KROK PO KROKU - Krem bez mleka:
- Galaretkę owocową rozpuść w połowie ilości wody zalecanej na opakowaniu (czyli w 250 ml wrzącej wody). Całkowicie wystudź, schłodź - galaretka nie może do końca stężeć, ale powinna lekko zgęstnieć.
- Śmietankę kokosową lub stałą część zawartości puszki z mlekiem kokosowym umieść w misie miksera i ubijaj dość długo, do otrzymania gęstej pianki.
- Do ubitej śmietanki dodaj schłodzoną gęstniejącą galaretkę i ubijaj dalej, do połączenia składników. Jeśli masa jest za rzadka wstaw ją na kilka minut do lodówki. Pilnuj jednak, żeby nie zgęstniała zbyt mocno, bo nie będzie dała się rozprowadzić na biszkopcie.
Wykonanie KROK PO KROKU całego tortu:
- Pierwszy blat ciasta ułóż na paterze, zapnij w obręczy do ciast (lub w tortownicy, w której był pieczony).
- Nasącz niewielką ilością wody z cytryną (ciasto jest delikatne i wilgotne dzięki zawartości oleju, nie nasączaj go więc zbyt mocno, bo się rozpłynie).
- Na tak przygotowany blat ciasta wyłóż połowę kremu, połóż owoce i zanurz je w piance. Na kremie ułóż kolejny blat ciasta, nasącz wodą z sokiem z cytryny. Następnie wyłóż resztę kremu, wciskając w nią resztę owoców. Przykryj kolejnym blatem ciasta, nasącz.
- Wierzch i boki tortu posmaruj tężejącą śmietanką kokosową i ozdób całość według własnego uznania.
ZOBACZ TAKŻE:
Pokaż wszystkie artykuły tego autora