Właśnie dowiedziałaś się, że jesteś w ciąży i zastanawiasz się jak zadbać o prawidłowy rozwój maleństwa? Chyba każda kobieta w takiej chwili zastanawia się czy właściwie o siebie dba, czy jej dieta jest zdrowa, a tryb życia prawidłowy? Zaczynasz bardziej zwracać uwagę na to co jesz, jakich kosmetyków używasz, chcesz aby były one jak najzdrowsze i zawierały jak najmniej chemicznych substancji, które mogą zaszkodzić maluszkowi. Aby zapewnić mu jak najlepszy rozwój twój organizm potrzebuje również witamin i minerałów.
Witaminy dla kobiety w ciąży - dawkowanie
Firmy farmaceutyczne prześcigają się w produkcji kolejnych zestawów witamin dla kobiet w ciąży. Wystarczy iść do apteki i nawet za niewielkie pieniądze kupić taki zestaw. Jednak zażywanie nawet suplementów diety na własną rękę nie jest nigdy dobrym pomysłem, a tym bardziej w czasie ciąży, gdy odpowiadasz nie tylko za siebie, ale i za swoje maleństwo. Zarówno niedobór witamin, jak i ich nadmiar szkodzą zdrowiu, dlatego najlepiej jak skonsultujesz się z lekarzem, który dobierze odpowiednie ich dawki. Zapotrzebowanie na witaminy zależy także od trybu życia, diety oraz przebiegu ciąży. Gdy kobieta np. żyje aktywnie, pracuje w stresie i je nieregularnie jej zapotrzebowanie na witaminy będzie większe niż przyszłej mamy, która ma spokojny tryb życia, dużo odpoczywa, przebywa na świeżym powietrzu i stosuje zdrową, naturalną dietę.
Witaminy dla kobiety w ciąży – twój niezbędnik
U wszystkich kobiet w czasie ciąży wzrasta zapotrzebowanie organizmu przede wszystkim na kwas foliowy, witaminy D, E, C, A i witaminy z grupy B.
Witamina B9 (kwas foliowy) – rozwój układu nerwowego
Kwas foliowy z pożywienia jest słabo przyswajany przez organizm, dlatego należy go suplementować. Jest on niezbędny już przed zajściem w ciążę, więc gdy planujesz dziecko powinnaś co najmniej 3 miesiące wcześniej rozpocząć suplementację tej witaminy. Zgodnie z wytycznymi ciężarna kobieta powinna przyjmować 400 μg kwasu foliowego przez całą ciążę. Jest on niezbędny w prawidłowym rozwoju układu nerwowego maluszka. Gdy jest go za mało w organizmie mamy u dziecka mogą wystąpić takie wady cewy nerwowej takie jak: rozszczepienie kręgosłupa, przepuklina mózgu i rdzenia kręgowego, bezmózgowie, rozszczep warg i podniebienia. Naturalnymi źródłami kwasu foliowego są zielone liściaste warzywa: szpinak, brokuły, brukselka, szparagi, kapusta, poza tym pietruszka, kiwi, papryka, wątroba, żółtka jaj i drożdże oraz pestki słonecznika i orzechy.
Witamina D3 – mocne kości
Witamina ta produkowana jest w skórze pod wpływem promieni słonecznych, dlatego kobieta w ciąży nie powinna unikać słońca. Niestety polki mają utrudniony dostęp do słońca ze względu na nasz mało słoneczny klimat, dlatego ciężarne powinny przyjmować witaminę D3 w tabletkach. Zalecana dawka to minimum 600 μg witaminy D3 przez całą ciążę. Witamina ta odpowiada za prawidłowe przyswajanie przez organizm wapnia, dlatego korzystnie wpływa na budowę kośćca u dziecka i zapobiega krzywicy. Naturalnymi źródłami witaminy D3 są tłuste ryby (makrela, sardynka, łosoś, śledź, tuńczyk), mleko i przetwory mleczne, wątroba, jaja. Przedawkowanie tej witaminy raczej nam nie grozi, ale gdyby się tak zdarzyło to może ono prowadzić do powstania wad rozwojowych u dziecka.
Witamina E – zapobiega poronieniu
Witamina E nazywana witaminą życia jest silnym antyoksydantem, dzięki czemu zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów oraz miażdżycy i chorób serca.
Niski poziom antyoksydantów u kobiety w ciąży może spowodować przedwczesny poród lub poronienie, ponieważ zwiększa się ryzyko pęknięcia błon płodowych. Jej niedobór wiąże się również z wystąpieniem zatrucia ciążowego.
Witamina E naturalnie występuje w olejach roślinnych, warzywach strączkowych i liściastych, produktach zbożowych, mleku, jajach.
Witamina C – pomaga przyswajać żelazo
Tak jak witamina E jest naturalnym antyoksydantem, wspomaga metabolizm i układ immunologiczny. Dzięki niej żelazo jest przyswajane przez organizm. Jej źródła to przede wszystkim kwaśne owoce takie jak cytrusy, kiwi, porzeczki, truskawki, a także brukselka, kapusta, pomidory, papryka, natka pietruszki. Jest zalecana w ciąży mnogiej oraz ciążach powikłanych przez cukrzycę ciążową lub nadciśnienie spowodowane ciążą. Tę witaminę łatwo przedawkować co może doprowadzić do kamicy nerkowej oraz wad układu nerwowego.
Witamina A – na dobry wzrok
Umożliwia ona prawidłowe funkcjonowanie siatkówki co wpływa na dobrą jakość wzroku. Chroni przed przedwczesnym pęknięciem błon płodowych oraz wystąpieniem stanu przedrzucawkowego. Tworzy grupę związków zwanych retinoidami i dostarczana jest do organizmu w postaci retinolu lub beta-karotenu. Lepiej jest wchłaniana w tej drugiej postaci. W czasie ciąży, zwłaszcza w I trymestrze, należy unikać stosowania produktów z retinolem, ponieważ przedawkowanie witaminy A może spowodować wodogłowie, małogłowie, wady twarzoczaszki, wady układu krążenia u płodu. Przy normalnej diecie nie ma ryzyka niedoboru tej witaminy, więc nie jest wskazane jej suplementowanie. Naturalnie występuje w żółtych i pomarańczowych warzywach i owocach - marchew, czerwona papryka, dynia oraz natce pietruszki, szpinaku, maśle, mleku, żółtkach jaj, rybach, wątróbce.
Witaminy z grupy B – wspierają układ krążenia i układ nerwowy
To kompleks kilkunastu witamin, z których najważniejsze to: witamina B1 (tiamina), witamina B2 (ryboflawina), witamina B6 (pirydoksyna), witamina B12, witamina B3 (niacyna). Wpływają korzystnie na samopoczucie mamy, ułatwiają przemianę materii, ponieważ wchodzą w skład enzymów. Regulują prawidłowe działanie układu krążenia i nerwowego, wpływają na funkcje obronne organizmu. Ich źródłem są mleko, jaja, zboża, drożdże, ryby, sery, chude mięso, pomidory, orzechy. Niedobory mogą mieć przede wszystkim kobiety palące papierosy.
Oprócz witamin kobieta w ciąży potrzebuje również więcej takich składników jak żelazo, kwasy Omega-3 DHA, jod, selen.
ZOBACZ RÓWNIEŻ:
Kwas foliowy przed ciążą – SPRAWDZONE DAWKOWANIE>>
Jakie witaminy w ciąży? TOP 5>>