 Opublikowany przez:
                              
              
                                  Mela134
                
              
              Opublikowany przez:
                              
              
                                  Mela134                
                              
              
              
              
                              
                   
                
              
                          
Autor zdjęcia/źródło: Surowe warzywa i owoce@flikr.com/Olearys
Nie tylko sałatki i soki
Oprócz  surowych owoców i warzyw w jadłospisie witarianina  znajdują się  nasiona, kiełki, oleje tłoczone na zimno, wodorosty oraz niepasteryzowane miody. Nabiały stosowane w diecie to niehomogenizowane produkty mleczne. Dieta witariańska przynosi poprawę kondycji i samopoczucia oraz zapobiega chorobom cywilizacyjnym. Przygotowanie posiłków jest jednak często bardzo czasochłonne i wymaga użycia kuchennych urządzeń, jak sokowirówka czy malakser kuchenny. Główne sposoby ich przygotowywania to moczenie, aby nadać produktowi strawność, kiełkowanie namoczonych uprzednio nasion oraz suszenie. Naczelną ideą przygotowywania witariańskich posiłków jest łączenie surowych produktów o różnej konsystencji przy użyciu robota. Witarianie uważają, że obróbka termiczna pokarmów niszczy enzymy naturalne zawarte w żywności, co przyspiesza proces starzenia organizmu i przyczynia się do nadwagi. Podczas gotowania, smażenia lub pieczenia wytwarza się toksyczny związek akrylamid, a minerały i witaminy zawarte w żywności ulegają zniszczeniu. Dieta witariańska jest szczególnie bogata w błonnik, kwas foliowy, potas oraz witaminę C i dostarcza organizmowi składników, które w trakcie termicznej obróbki giną.
Gdy masz przetwarzać produkty, rób to w domu
Żywność wytwarzana przemysłowo jest zdecydowanie gorsza od tej, którą przetwarzasz sama w domu. Aby  jednak tak rzeczywiście było, musisz przestrzegać pewnych zasad:
Jak przystąpić do diety?
Przeznaczona jest ona wyłącznie dla osób  zdrowych, które nie posiadają żadnych problemów gastrycznych, nie są w ciąży ani chore na żadne nowotwory. Nie mogą jej stosować także dzieci, gdyż ich przewód pokarmowy nie jest jeszcze przygotowany do trawienia produktów diety raw. Gdy jednak zdecydujesz się na zmianę sposobu żywienia pamiętaj, że szybkie przejście  na surowe menu może być  dużym szokiem dla organizmu. Rób to stopniowo. Najlepiej połącz dietę raw z tradycyjnym jedzeniem, ale zdrowym w proporcjach z przewagą diety raw.
                 
ZOBACZ RÓWNIEŻ:
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
 
					
								
					Patrycja Sobolewska
						
										2016.08.04 16:28										
						 
					
				
bardzo ciekawa dieta :)
 
					
								
					Stokrotka
						
										2016.08.04 10:59										
						 
					
				
Podobno są już takie restauracje że nic się nie przetwarza a przygotowuje naturalnie.. tylko nie wiem jak człowiek tak do gotowanego przyzwyczajony nie będzie odczuwał jakieś dyskomfortu..
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.
Nie masz jeszcze konta na familie.pl?
Załóż je już teraz!