Autor zdjęcia/źródło: Zakwas na żurek z kaszy gryczanej @ Pixabay
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami! Najwyższy czas zastanowić się nad tym, co chcielibyśmy przygotować na świąteczny stół. Podstawą wielkanocnego menu jest oczywiście żurek, do którego jest wręcz niezbędny zakwas. Przygotowaliśmy dla Was super przepis na zakwas na żurek z mąki gryczanej. Skuś się - zrobisz wiele dobrego dla swojego brzucha. Mąka gryczana ma mnóstwo błonnika i wiele witamin. Samo zdrowie! Możesz go przechowywać w słoiku przez kilka miesięcy - żurek nie jest przecież zarezerwonany wyłącznie na Wielkanoc. Smak tego zakwasu jest nieco inny od tradycyjnego, ale jest wart naszej uwagi! :)
Zakwas na żurek z mąki gryczanej - SKŁADNIKI:
- 2 łyżki mąki gryczanej razowej*,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 listki laurowe,
- 3-5 kulek ziela angielskiego,
- 2-3 łyżki wody z kiszonych ogórków (domowych) lub soku z kiszonej kapusty też domowej,
- 350 ml wody (może być przegotowana, ale nie jest to konieczne),
Zakwas na żurek z mąki gryczanej - wykonanie KROK PO KROKU:
- Do słoika lub kamionki wsypać mąkę gryczaną, obrane ze skórki i pokrojone w cząstki lub zmiażdżone ząbki czosnku, przyprawy, składniki płynne i zamieszać.
- Przykryć kawałkiem gazy i postawić w ciepłym, suchym miejscu.
- Codziennie przez 4 dni zamieszać zakwas raz dziennie i po upływie tego czasu zlać do czystego, wyparzonego słoika.
* Można przygotować ją samemu - wystarczy zmielić surową kaszę gryczaną w młynku do kawy - taka kasza jest bardzo zdrowa (zawiera m.in. kwas foliowy!) i świetnie nadaje się do naleśników, ciast i racuchów - naprawdę warto!
Zakwas na żurek z mąki gryczanej - smacznego! :)