Autor zdjęcia/źródło: Zaprzyjaźnij się ze szpinakiem - to źródło np.: kwasu foliowego
W drugim trymestrze ciąży Twoje dziecko rośnie i przybiera na wadze. Dlatego tak ważne jest by dostarczyć mu najpotrzebniejszych związków by ten wzrost był prawidłowy. Razem z dzieckiem będziesz rosnąć i przybierać również Ty – normą jest 350-400 g na tydzień i takie tempo wzrostu powinno utrzymać się już do końca trwania ciąży.
Ile i co jeść w ciąży
W drugim trymestrze ciąży nadal kierujemy się zasadą, że nie jemy za dwóch czy trzech. Niemniej wartość kaloryczna naszych posiłków powinna być o 200 – 300 kcal większa niż przewidziana dla kobiet w naszym wieku, które nie są w ciąży. Taka różnica to na przykład trzy jabłka lub dwie kanapki, nie przesadzajmy więc z ilością. Dla przyszłych mam, które są w ciąży mnogiej dzienna wartość kaloryczna powinna być zwiększona odpowiednio do ilości maluchów, którym pokarmu dostarczamy – jedno dziecko to ok. 250 kcal więcej, bliźniaki ok. 500 kcal itd.
- Tak samo jak w I trymestrze postaw na sezonowe warzywa oraz owoce, a jeżeli Twoja ciąża przypada na okres zimowy czy jesienny to posiłkuj się mrożonkami wybierając je zamiast szklarnianych i sztucznie pędzonych warzyw sprowadzanych z zagranicy.
- Choć nudności pewnie już minęły to jednak nadal staraj się jeść 4 – 5 posiłków dziennie.
- Ograniczenie dotyczące potraw smażonych oraz słodyczy nadal powinno być aktualne.
- Jedz więcej produktów BIAŁKOWYCH, zwłaszcza tych które są bogatym źródłem żelaza i wapnia (chude mięso, nabiał), a także warzyw i owoców zawierających witaminę C. Pomaga ona przyswajać żelazo, a co za tym idzie zapobiega anemii.
- Na śniadanie zrób sobie muesli z samych nasion i płatków ze świeżym jogurtem lub kefirem. Do słodzenia używaj miodu.
- Uważaj na zachcianki. To fakt, że organizm w ten sposób daje Ci sygnał, że czegoś potrzebuje ale wilczy głód na czekoladę to prawdopodobnie efekt braku magnezu – dostarcz go swojemu organizmowi w innej postaci, np.: jedząc banany, ananasy, mango, jabłka lub daktyle i rodzynki. Pamiętaj jednak, że suszone owoce poza tym, że dostarczają dużo błonnika, witamin i minerałów są niestety również bardzo kaloryczne.
- Staraj się unikać ryb morskich ponieważ niektóre (np.: makrela) zawierają bardzo dużą ilość rtęci, a ta może powodować wady rozwojowe u płodu. Nie rezygnuj jednak z tego typu pokarmów tylko postaw na ryby słodkowodne, hodowlane na przykład pstrągi.
Co i ile pić w ciąży?
- Dziennie powinnaś wypijać przynajmniej 2 litry płynów. Nawet jeżeli zauważysz u siebie obrzęki i zatrzymywanie wody w organizmie nie jest to powód by się odwodnić.
- Tak samo jak w I trymestrze ciąży postaw na wodę mineralną o małej zawartości sodu.
- Główne posiłki popijaj sokami owocowymi – najlepiej ze świeżych owoców.
- Jeżeli nudności minęły oraz nie odrzuca Cie już na samą myśl o kawie możesz sobie pozwolić na jedną filiżankę dziennie tego napoju. Jeżeli jednak nie robi Ci to różnicy to wybierz kawę zbożową. Pamiętaj by ja posłodzić lub pic z dodatkiem mleka.
- Od czasu do czasu możesz pozwolić sobie na czarną herbatę. Staraj się jednak najczęściej jak to możliwe zastępować ją zdrowszymi odmianami – zieloną lub owocową. Jest to dość istotne zwłaszcza w tym okresie ciąży kiedy wrasta zapotrzebowanie naszego organizmu na pewne witaminy i mikroelementy oraz kiedy u większości kobiet zaczynają się problemy z anemią. Niestety klasyczna herbata sprzyja anemii ponieważ wypłukuje z organizmu witaminy z grupy B, witaminę C i takie składniki mineralne jak wapń, potas, cynk oraz magnez.
- NIE PIJ ALKOHOLU!!! Ta zasada powinna Ci towarzyszyć przez całe 40 tygodni ciąży.
Witaminy i składniki mineralne w ciąży
W tej kwestii zasady są zawsze takie same:
- Nie powinnaś samodzielnie podejmować decyzji o przyjmowaniu ŻADNYCH LEKÓW.
- Dobrze by było żebyś swoją dietę wspomogła preparatami witaminowymi zaleconymi przez lekarza prowadzącego. W drugim trymestrze ciąży ginekolog może Ci zalecić, żebyś oprócz preparatu multiwitaminowego przyjmowała dodatkowo preparaty z magnezem i żelazem. Oczywiście jeżeli jest taka konieczność.
- Cały czas dostarczaj swojemu organizmowi również kwas foliowy ale nie ten z apteki tylko naturalny występujący na przykład w zielonych warzywach takich jak szpinak, brokuły, natka pietruszki, szczypiorek oraz w pomidorach, fasoli, papryce, orzechach, nasionach słonecznika, pomarańczach oraz bananach.
Kieruj się zasadą by jeść z głową i mądrze. Twoje działanie w tej kwestii ma bardzo duży wpływ na zdrowie zarówno Twoje jak i Twojego dziecka. Właściwe odżywianie w ciąży to dobre samopoczucie, mniejsza nadwaga oraz właściwy rozwój maleństwa, które za jakiś czas ma przyjść na świat.
Po raz kolejny życzę Wam – przyszłe mamusie – szybkich i bezproblemowych 40 tygodni w „dwu” oraz „trój paku”. Żeby dzień w którym powitacie swoje maleństwo na świecie przyszedł we właściwym czasie i był najwspanialszym dniem w Waszym życiu.
Skleciła Kaśka K. (mama Tymka)