Zdrowa posypka do deserów – czym dekorować słodkości? - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Zdrowa posypka do deserów – czym dekorować słodkości?

Zdrowa posypka do deserów – czym dekorować słodkości?

Autor zdjęcia/źródło: mat. sponsora artykułu

Lubisz desery, ale nie chcesz wybierać tych gotowych z dużą ilością cukru? Zależy Ci na tym, by tworzyć je z wartościowych dla zdrowia składników. To ważne również wtedy, gdy przygotowujesz słodkości dla dzieci.

O ile stworzenie zdrowej bazy deseru na ogół nie stwarza trudności, o tyle znalezienie zdrowej posypki często wydaje się niemożliwe. Standardowe posypki dostępne w sklepach wzbogacają słodkości wizualnie, ale nie zdrowotnie ani odżywczo. Na szczęście istnieją wartościowe alternatywy, choć nie każdy o nich wie. Poznaj je i zacznij tworzyć zdrowe i atrakcyjne dla oka desery!

Owocowy pył

Pierwszym pomysłem na zdrową posypkę są owoce liofilizowane w postaci pyłu. To świeże truskawki, maliny czy śliwki, które po zamrożeniu zostały pozbawione wody. Proces ten nazywany jest suszeniem sublimacyjnym. W jego wyniku owoce nie tracą swojego koloru, zapachu ani smaku. Co więcej – zachowują one również większość witaminy i składników mineralnych! Jest to zatem dobry pomysł na oryginalną dekorację kaszki, owsianki, budyniu, lodów czy jogurtu. Zaskocz w ten sposób gości albo swoje dzieci. Wystarczy, że na stole obok deseru położysz saszetkę wybranych owoców liofilizowanych w proszku. Po otwarciu jej zawartość wystarczy wsypać do deseru i zamieszać, obserwując, jak zawartość miseczki czy pucharka zmienia kolor.

Owoce liofilizowane w formie grysu

Liofilizowana truskawka czy malina w proszku to zdrowa posypka, która nada koloru i smaku. W deserach o jednolitej konsystencji często szukamy jednak wrażeń w postaci chrupiących dodatków. Również w tej roli sprawdzają się owoce liofilizowane! W takim przypadku zamiast pyłu wybierz liofilizowany grys. To porzeczki, truskawki lub maliny, które po wysuszeniu sublimacyjnym zostały rozdrobnione do postaci kosteczek lub drobinek. Dzięki temu w czasie jedzenia będą przyjemnie chrupać! Możesz posypać nimi na przykład deser lodowy, babeczki lub muffinki.

Suszone daktyle w proszku

Autorzy przepisów na ciasta i ciasteczka na ogół zalecają posypywanie gotowych wypieków cukrem pudrem. Jest to szybka metoda na uzyskanie słodszego smaku, ale cukier nie jest najzdrowszym produktem i jeśli masz taką możliwość, ogranicz jego ilość w diecie. Nie oznacza to jednocześnie, że musisz zrezygnować ze słodkich deserów. Po prostu dosładzaj je przy pomocy zdrowych, naturalnych produktów. Zamiast cukru pudru w formie posypki wykorzystaj sproszkowane bio daktyle. To owoce, które są wyjątkowo słodkie z natury, a przy tym zawierają wiele witamin i składników mineralnych. Możesz zastępować nimi cukier nie tylko na etapie dekoracji – spróbuj dodać je również do masy na ciasto, ciasteczka czy naleśniki!

Zboża ekspandowane

Jako posypkę do deserów możesz wykorzystywać też ekologiczne zboża. Dobrym wyborem będą te ekspandowane – zboża w takiej formie są bardziej chrupiące. Ekspandowane proso czy amarantus to również białko, dzięki któremu deser stanie się bardziej sycący i odżywczy. Wybrane zboża ekspandowane, podobnie jak liofilizowane owoce, możesz dodawać do deserów na bazie owsianek, mleka albo jogurtu.