(Zdrowe słodycze@flikr/Ashley Linh Trann)
Uwielbiane przez dzieci kolorowe żelki i wszelkiego rodzaju „ciągutki” oraz twarde cukierki oprócz cukru zawierają konserwanty i ulepszacze smaku. Jeśli już musimy kupić dziecku słodycze przynajmniej wybierajmy mniejsze zło. Przekonajmy dziecko, że gorzka czekolada i baton musli są równie dobre, a nawet lepsze bo zdrowsze.
A oto lista najzdrowszych sklepowych słodkości:
- Ciasteczka korzenne
- Wafle ryżowe posmarowane powidłami domowej roboty
- Sezamki
- Marcepan
- Chałwa
- Chrupki kukurydziane
- Suszone owoce
- Bakalie
Hormon szczęścia
Wiadomo, że najtrudniej jest wyeliminować z diety dziecka słodkości. Fakt, że poprawiają one nastrój. Zawarte w nich węglowodany proste wpływają na wytwarzanie przez mózg serotoniny, tzw. hormonu szczęścia, który poprawia samopoczucie. Poza tym szybkie przetwarzanie w organizmie węglowodanów to zastrzyk dużej energii przydatnej w chwilach znużenia.
Co możemy zrobić, aby przynajmniej ograniczyć jedzenie słodyczy?
- Jak najpóźniej wprowadzajmy do diety dziecka słodkie smaki. Okazuje się, że z tym smakiem dziecko oswaja się najszybciej.
- Zamiast słodzonych napojów podawajmy dziecku soki ze świeżych owoców
- Słodkie płatki śniadaniowe zastąpmy musli z suszonymi owocami.
- Zamiast owocowego jogurty dajmy dziecku naturalny z dodatkiem świeżych owoców.
- Ograniczmy cukier w potrawach. Dziecko powinno go spożywać do 4 łyżeczek dziennie.
- Stosujmy zamienniki cukru jak miód, suszone owoce czy syrop klonowy.
- Zaspakajajmy apetyt dziecka na słodycze zdrowymi deserami z dodatkiem świeżych lub suszonych owoców.
- Zdrowe odżywianie to nawyk, który warto wyrabiać w dziecku od najmłodszych lat. Powinniśmy uświadamiać maluchom, że najlepszymi przekąskami są owoce i ich przetwory zawierające cenne dla ich rozwoju witaminy i mikroelementy.
- Z sezonowych świeżych owoców jak i mrożonych czy suszonych możemy przygotować wspaniałe desery. Przygotowujmy domowe kisiele i sorbety.
- Świetnym pomysłem na podwieczorek mogą być naleśniki z konfiturą domowej roboty czy racuchy z jabłkami
- Do kolorowych domowych galaretek użyjmy środka żelującego agar-agar. Dodawana do kupnych galaretek żelatyna jest szkodliwa dla dzieci. Powstaje ona z chrząstek wieprzowych i wołowych. Natomiast produkowany ze zmielonych glonów agar-agar zawiera sporo jodu, wapna i żelaza.
ZOBACZ RÓWNIEŻ:
Mądre odżywianie małego dziecka - zasady zdrowego odżywiania>>
Owoce w diecie niemowlaka i starszaka>>