Zupy dla dzieci TOP 5 - SMACZNE I POŻYWNE - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Zupy dla dzieci TOP 5 - SMACZNE I POŻYWNE

Zupy dla dzieci TOP 5 - SMACZNE I POŻYWNE

Autor zdjęcia/źródło: Zupy dla dzieci @ pixabay.com @ Daviles/Freepik

W czasie letnich aktywności dzieci zwykle nie mają ochoty na jedzenie obiadu. Wolą lody, małe przekąski lub słodycze. Jak więc przekonać je do zjedzenia czegoś wartościowego? Świetnym sposobem będzie domowa zupa, w której przemycisz najpotrzebniejsze maluchowi witaminy i minerały. Przedstawiamy najlepsze zupy dla dzieci, które posmakują każdemu.

Dzieci przeważnie wybierają te dania, które znają najlepiej i które wiedzą, że im smakują. Pod tym względem zupy dla dzieci to przede wszystkim tradycyjny rosół i pomidorowa. Jednak zup jest dużo więcej i są świetną opcją na przemycenie w nich składników, za którymi maluchy zwykle nie przepadają takich jak groszek, szpinak czy brokuły. Warzywa te mają mnóstwo cennych witamin i minerałów jednak dzieci widząc je na talerzu zwykle je omijają. Zupa krem może skutecznie rozwiązać ten problem. Również zupy owocowe posmakują maluchom, które oprócz jabłek i bananów nie tkną żadnych innych owoców.

Zupy dla dzieci PRZEPISY

Kosmiczna zupa brokułowa

Składniki:

  • opakowanie mrożonych brokułów lub jeden świeży brokuł
  • marchew
  • pietruszka
  • kawałek pora i selera
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • migdały w płatkach

 

Wykonanie KROK PO KROKU:

  1. Ugotuj warzywa na wywar.
  2. Następnie, gdy zmiękną dodaj różyczki brokuła.
  3. Gotuj ok. 15 minut, a po tym czasie zdejmij z ognia i całość zmiksuj. Dodaj sól, pieprz i odrobinę gałki muszkatołowej.
  4. Migdały zrumień lekko na suchej patelni i posyp nimi zupę na talerzach. Zamiast migdałów możesz użyć grzanek.

Zielona zupa w groszki

Składniki:

  • 700 g zielonego groszku (mrożonego)
  • 500 ml bulionu
  • 2 szalotki
  • Kawałek imbiru
  • 1 limonka
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • Szczypta chilli
  • Świeża kolendra
  • Sól, pieprz

Wykonanie KROK PO KROKU:

  1. Szalotki pokrój w drobną kostkę, zeszklij na oleju kokosowym.
  2. Świeżą kolendrę posiekaj.
  3. Do garnka włóż groszek i starty na tarce imbir. Dodaj szalotki i zalej bulionem.
  4. Całość gotuj przez kilka minut aż groszek zmięknie i wszystko się połączy.
  5. Do zupy wlej mleko kokosowe i sok z limonki. Dosyp posiekaną kolendrę (zostaw odrobinę do dekoracji) oraz odrobinę chilli.
  6. Całość zmiksuj na gładki krem. Dopraw solą i pieprzem. Zupę podawaj udekorowaną kolendrą.

Księżniczkowa zupa truskawkowa

Składniki:

  • 1 kg truskawek
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • 1 nieduża pomarańcza
  • odrobina kardamonu
  • listki świeżej mięty (do ozdoby)

Wykonanie KROK PO KROKU:

  1. Truskawki dokładnie umyj i usuń z nich szypułki. Przesyp do dużej miski.
  2. Cukier zalej odrobiną ciepłej wody. Wymieszaj, aby się rozpuścił i utworzył słodki syrop. Wyciśnij do niego sok z pomarańczy.
  3. Powoli zblenduj truskawki. Następnie dodaj po kolei: jogurt, śmietankę, syrop cukrowy z sokiem z pomarańczy i kardamon. Zmiksuj wszystkie składniki do uzyskania gładkiej masy.
  4. Gotową zupę truskawkową schłodź przez kilka godzin w lodówce. Podawaj udekorowaną śmietaną i listkami mięty.

Zupa marchewkowe pole

Składniki:

  • 3-4 marchewki
  • kawałek selera
  • 3-4 ziemniaki
  • gotowane mięso z indyka
  • 3 łyżeczki oliwy z oliwek
  • pół litra wody

Wykonanie KROK PO KROKU:

  1. Drobno pokrojone lub starte warzywa zalej gorącą wodą, dodaj odrobinę oliwy i pod przykryciem gotuj, aż zmiękną.
  2. Dodaj ugotowane wcześniej mięso z indyka i resztę oliwy, zmiksuj w blenderze.

Ogórkowa świeżość

Składniki:

  • kubek gęstego kefiru
  • 1-2 ogórki
  • odrobina posiekanego koperku
  • ugotowane żółtko
  • odrobina rozgniecionego czosnku
  • szczypta pieprzu


Wykonanie KROK PO KROKU:

  1. Ogórki obierz, zetrzyj na drobnej tartce i odciśnij z nich nadmiar soku.
  2. Przełóż wszystkie składniki do wysokiego naczynia i zmiksuj je. Przelej do miseczek.

ZOBACZ RÓWNIEŻ:

Dania dla dzieci na obiad - familijne przepisy>>

Najnowsze komentarze

  • Awatar użytkownika Stokrotka
    StokrotkaIkona zgłaszania komentarza
    I ja gotowałam zupki domowe moim dzieciakom. Fakt ze słoiczka wygodniej ale domowe o wiele smaczniejsze.