4 plastry selera korzeniowego gotowanego 
 500 g grzybów leśnych np opieńki, 
 1 cebula, 
 200 g makaronu spaghetti, 
sól ziołowa do smaku, 
Kucharek lub vegeta  do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
 50 g masła, 
przyprawa do sałatek  
sos, 
 1 łyżka masła, 
 2 łyżki mąki pszennej 
 200 ml mleka, 
sól do smaku, 
pieprz do smaku, 
 100 g sera zółtego
Duży seler obieramy ze skóry i kroimy w o,5 cm plastry.Do garnka wrzucamy kostkę grzybową i wlewamy wode.Wkładamy seler i gotujemy do momentu aż będzie półmiękki.Po ugotowaniu wyciągamy łyżką cedzakową na druszlak, studzimy.Grzyby - opieńki oczyszczamy z traw i liści i myjemy. Następnie odcinamy ogonki.Kapelusze kroimy w paski.Cebule kroimy w pióra lub kostkę i przesmażamy na maśle.Dodajemy do cebuli grzyby i smażymy do miękkości. Doprawiamy Kucharkiem i pieprzem.Makaron speghetti wkładamy do posolonego wrzątku i gotujemy al dente.Po ugotowaniu przelewamy wodą i odcedzamy na druszlaku.Małą lazanierę smarujemy masłem.Układamy 2 plastry selera.Posypujemy Przyprawą do sałatek.Wykładamy na seler połowe ugotowanego makaronu.Następnie wszystkie grzyby ,dokładnie przykrywajac makaron.Znowy wykładamy makaron.I przykrywamy wszystkie warstwy selerem.
SOS: 
Rozpuszczamy łyżke masła .Dosypujemy mąkę i energicznie mieszamy. Dolewamy mleko.Gotujemy chwile aż sos zacznie gęstnieć. Doprawiamy solą i pieprzem.Zalewamy zawartość lazaniery sosem , odsuwając delikatnie plastry selera tak by sos mógł wpłynąć do wewnątrz zapiekanki.Na wierzchu układamy plastry sera. 
Posypujemy po wierzchu przyprawa do sałatek Prymat.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i zapiekamy 40 minut.Kroimy na porcje i podajemy jeszcze gorące. Można powtórnie odgrzewać .
konkurs kulinarny, dania z makaronem, fixy kamis, zestaw do gotowania