Makaron z wyspy Rodos - przepis. Przepisy na Dania z makaronu, ciasta, drugie dania, przystawki, napoje, desery, zupy.
        
            Znajdź nas na 
            
                 
            
        
     
 
  
  
    
    
    
        Makaron z wyspy Rodos
        
		
			
		Załóż konto lub zaloguj się, aby być pierwszą osobą, której to smakuje!	
	 
 
    
        
            
                
                
                    
                    
                    
                         350 g makaronu spaghetti
1 duży bakłażan
200 g sera żółtego startego na dużych oczkach tarki
puszka rozdrobnionych pomidorów (około 390 g)
250 g mięsa mielonego
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
sól 
pieprz
liść laurowy
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka ziół (bazylia, oregano, lubczyk)
olej do smażenia                    
                
 
            
            
            
            
         
     
    
            
                Sposób przyrządzenia:
                 Makaron gotuję w osolonej wodzie, odcedzam, przelewam zimną wodą i pozostawiam do ostudzenia. Bakłażana myję, obieram ze skórki i kroję je w plastry. Plastry bakłażana smażę na rozgrzanym oleju. Po wyjęciu bakłażanów, na reszcie tłuszczu smażę posiekaną cebulę. Dodaję do cebulki posiekany czosnek i podsmażam chwile, dodaję mięso mielone, liść laurowy, doprawiam całość do smaku przyprawami i ziołami. Wkładam połowę pomidorów i duszę wszystko ok. 30 minut. 
Naczynie żaroodporne smaruję masłem. Na dno naczynia kładę plastry bakłażana, posypuję połową starego sera. Wykładam ugotowany makaron i posypuję resztą sera. Całość polewam sosem mięsnym, a wierzch przykrywam resztą pomidorów. Piekę zapiekankę w nagrzanym piekarniku do 180ºC około 30 minut. 
                
              
    
	
 
 
    
        © 2008-2025 MedFood Group SA
                
            
            
                    
     
    Do góry
    
    
        Chcesz być na bieżąco z Familie.pl?
    
    zamknij
    
        Dołącz do nas na Facebooku 
        
     
	
	
	
	
	
        
 
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.