60 dag golonki wieprzowe bez skóry
1,5 l rosołu wołowego może być z kostki
3 ząbki czosnku
2  czerwone cebule 
200 g białej fasoli konserwowej
1 czerwona papryka
4 łyżki oliwy z oliwek
mielony czarny pieprz do smaku
papryka ostra do smaku
1/2 łyżeczki bazylii 
sól do smaku
4 łyżki tartego żółtego sera 
500 ml sosu pomidorowego
200 g  ugotowanego makaronu (nitki cięte)
1 bagietka
W głębokim garnku na oliwie podsmażyć pokrojoną w wiórki cebulę, pokrojony w plasterki czosnek, pokrojoną w kostkę paprykę i pokrojoną golonkę. Dodać sos pomidory i fasolę, wlać rosół. Zupę zagotować, dodać makaron i doprawić do smaku przyprawami. Gotową zupę posypać tartym serem.I podawać z chrupiącą bagietką.Można udekorować świeżą bazylią.