BABKA MAKOWA Z CYNAMONEM - przepis. Przepisy na Babki, ciasta, drugie dania, przystawki, napoje, desery, zupy.
        
            Znajdź nas na 
            
                
            
        
     
 
  
  
    
    
    
        BABKA MAKOWA Z CYNAMONEM
        
		
			
		Załóż konto lub zaloguj się, aby być pierwszą osobą, której to smakuje!	
	 
 
        
     
    
        
            
                
                
                    
                    
                    
                        •	1 szklanka maku
•	1 szklanka cukru
•	1 szklanka mąki
•	4 jajka
•	1 kostka margaryny
•	1 łyżka miodu
•	1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
•	1 łyżeczka cynamonu
•	gotowy lukier, orzechy laskowe i mak do dekoracji
•	tłuszcz i bułka tarta do formy
                    
                
 
            
            
            
            
         
     
    
            
                Sposób przyrządzenia:
                Szklankę maku opłukać, sparzyć wrzątkiem, osączyć na sicie. Margarynę rozpuścić, schłodzić.
Żółtka utrzeć z cukrem i miodem na puszystą masę. Dodać cynamon i dalej ucierając stopioną margarynę.
Z białek ubić sztywną pianę. Dodawać ją do utartej masy na przemian z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie lecz dokładnie połączyć składniki. Na końcu dodać sparzony mak. Przelać ciasto do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy, piec ok. 50 minut w 180oC.
Wystudzoną babkę polać obficie lukrem i od razu posypać suchym makiem. Udekorować orzechami laskowymi. 
                
              
    
    
    
    
    
    
 
    
	
 
 
    
        © 2008-2025 MedFood Group SA
                
            
            
                    
     
 
    Do góry
    
    
        Chcesz być na bieżąco z Familie.pl?
    
    zamknij
    
        Dołącz do nas na Facebooku 
        
     
 
	
	
	
	
	
        
 
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.