MAZUREK MAKOWY - przepis. Przepisy na Inne ciasta, ciasta, drugie dania, przystawki, napoje, desery, zupy.
        
            Znajdź nas na 
            
                 
            
        
     
 
  
  
    
    
    
        MAZUREK MAKOWY
        
		
			
		Załóż konto lub zaloguj się, aby być pierwszą osobą, której to smakuje!	
	 
 
    
        
            
                
                
                    
                    
                    
                        •	400 g masła
•	400 g mąki
•	400 g cukru pudru
•	400 g masy makowej
•	3 jajka
•	cukier waniliowy 
•	2 łyżeczki proszku do pieczenia
•	bakalie: po 3 łyżki skórki pomarańczowej, rodzynek i orzechów włoskich
POLEWA:
•	¼ kostki masła
•	3 łyżki cukru
•	2 łyżki kakao
•	2 łyżki mleka
DO DEKORACJI: bakalie (orzeszki, morele suszone), lukier, ryż preparowany
                    
                
 
            
            
            
            
         
     
    
            
                Sposób przyrządzenia:
                Masło ucieramy z żółtkami, cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przesianą przez sito. Następnie mak, bakalie i ubitą na sztywno pianę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 180oC.
 
Składniki polewy przełożyć do garnka. Gotować 3 minuty na małym ogniu. Ciasto oblewamy polewą i dekorujemy bakaliami.
 
 
                
              
    
	
 
 
    
        © 2008-2025 MedFood Group SA
                
            
            
                    
     
    Do góry
    
    
        Chcesz być na bieżąco z Familie.pl?
    
    zamknij
    
        Dołącz do nas na Facebooku 
        
     
	
	
	
	
	
        
 
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.