PLACEK MAKOWY Z BAKALIAMI - przepis. Przepisy na Makowce, ciasta, drugie dania, przystawki, napoje, desery, zupy.
        
            Znajdź nas na 
            
                
            
        
     
 
  
  
    
    
    
        PLACEK MAKOWY Z BAKALIAMI
        
		
			
		Załóż konto lub zaloguj się, aby być pierwszą osobą, której to smakuje!	
	 
 
        
     
    
        
            
                
                
                    
                    
                    
                        •	25 dag mąki
•	½ kostki margaryny
•	1 jajko
•	1 łyżeczka proszku do pieczenia
•	3 łyżki cukru
•	2 łyżki śmietany
•	1 puszka masy makowej z bakaliami
•	100 g suszonej żurawiny, 8 suszonych moreli, 4 łyżki rodzynek
•	1 białko
                    
                
 
            
            
            
            
         
     
    
            
                Sposób przyrządzenia:
                Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj pokrojoną margarynę, cukier, śmietanę i proszek do pieczenia. Zagnieć ciasto i włóż do lodówki na ok. 1 godzinę. Następnie wylep ciastem spód i brzegi formy to tarty.
Puszkę masy makowej wymieszaj z suszoną żurawiną, rodzynkami i pokrojonymi na kawałki suszonymi morelami. Białko ubij z dodatkiem szczypty soli na sztywna pianę i delikatnie połącz z masą makową. Następnie masę równomiernie rozsmaruj na cieście. Piecz około 1 godzinę w 180oC. Ostudzone ciasto można posypać cukrem pudrem.
                
              
    
    
    
    
    
    
 
    
	
 
 
    
        © 2008-2025 MedFood Group SA
                
            
            
                    
     
 
    Do góry
    
    
        Chcesz być na bieżąco z Familie.pl?
    
    zamknij
    
        Dołącz do nas na Facebooku 
        
     
 
	
	
	
	
	
        
 
Komentarze
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.