Boczek w marynacie.
Składniki
•	boczek surowy (około 1 kg)
•	6 ząbków czosnku
•	2 łyżki suszonego majeranku
•	1/2 łyżeczki tymianku
•	1/2 przyprawy do mięsa pieczonego
•	1/2 łyżeczki słodkiej papryki
•	odrobina soli (jeżeli nie dajemy przypraw z jej dodatkiem)
•	1/2 przyprawy do gyrosa
•	2 liście laurowe (pokruszone)
•	2 owoce jałowca (rozgniecione)
•	1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
•	olej lub oliwa
Sposób przyrządzenia
- Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy pozostałe zioła i przyprawy. Wszystko razem mieszamy i zalewamy olejem lub oliwą, do uzyskania gęstej pasty ziołowo czosnkowej.
- Powstałą ziołową pastą smarujemy boczek i odkładamy do lodówki na co najmniej dobę.
- Po 24 godzinach pieczemy w 180°C ok. 50-60 minut.
- Boczek najlepiej smakuje na drugi dzień po schłodzeniu.
- Można go podawać z chrzanem, ćwikłą, marynatami i różnymi sosami.