CIASTO:
    3 szklanki mąki tortowej
    1 łyżeczka soli
    1 szklanka ciepłej wody
    5 dag świeżych drożdży piekarskich
    3 łyżki oleju rzepakowego
    1 łyżeczka cukru
SOS POMIDOROWY:
    2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    1 ząbek czosnku 
    1/2 łyżeczki oleju rzepakowego
    zioła do smaku (np. przyprawa do pizzy, oregano)
    woda do rozcieńczenia
DODATKI
    Wg uznania: ser żółty, mozarella, pomidor, cebula, pieczarki, kukurydza, ogórek zielony lub konserwowy, można dodać szynkę, kurczaka, ananasa
Mieszam dokładnie suche składniki ciasta.
Drożdże wkruszam do kubka, mieszam z ciepłą wodą, olejem i cukrem. Gotowy płyn wlewam do mąki i mieszam najpierw łyżką, zagniatam ręką (3  minuty). Gotowe ciasto odstawiam do wyrośnięcia pod przykryciem (jeśli się spieszę, to naczynie, w którym ciasto wyrasta, stawiam na piecu lub w słonecznym miejscu / na kaloryferze).
Mieszam i smaruję ciasto. Nakładam dodatki i wrzucam na 15-20 min do piekarnika na 180st.