Lukrowane babeczki cytrynowe - przepis. Przepisy na Babki, ciasta, drugie dania, przystawki, napoje, desery, zupy.
        
            Znajdź nas na 
            
                 
            
        
     
 
  
  
    
    
    
        Lukrowane babeczki cytrynowe
        
		
			
		Załóż konto lub zaloguj się, aby być pierwszą osobą, której to smakuje!	
	 
 
    
        
            
                
                
                    
                    
                    
                        Na ok 15 małych babeczek:
15 dkg masła
15 dkg cukru pudru
25 dkg mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
3 jajka
3 łyżki mleka
skórka starta z jednej cytryny
kilka kropel olejku pomarańczowego
Lukier:
1 białko
szklanka cukru pudru
kolorowa posypka                    
                
 
            
            
            
            
         
     
    
            
                Sposób przyrządzenia:
                Margarynę ucieramy z cukrem, żółtkami i mlekiem. Dodajemy startą skórkę z cytryny i kilka kropel olejku pomarańczowego. Osobno ubijamy pianę z dwóch białek (jedno pozostawiamy na lukier), dodajemy do niej utartą margarynę z żółtkami i cukrem, mąkę i proszek do pieczenia. Całość delikatnie mieszamy. Wlewamy do małych silikonowych foremek na babeczki do 2/3 wysokości. Pieczemy ok 30 min w temp. 180 st.
Lukier:
Białko ucieramy razem z cukrem pudrem do białości. Polewamy babeczki i posypujemy posypką. Idealne do wielkanocnego koszyczka!
                
              
    
	
 
 
    
        © 2008-2025 MedFood Group SA
                
            
            
                    
     
    Do góry
    
    
        Chcesz być na bieżąco z Familie.pl?
    
    zamknij
    
        Dołącz do nas na Facebooku 
        
     
	
	
	
	
	
	
	
        
 
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.