Suche składniki:
·        170 g mąki pszennej
·        1 łyżeczki proszku do pieczenia
·        1 łyżeczka sody
·        80 g cukru
·        szczypta soli
Mokre składniki:
·        1 łyżka skórki startej z pomarańczy
·        100 g orzechów włoskich
·        pół szklanki
·        120 ml soku wyciśniętego z pomarańczy (wystarczy jedna duża pomarańcza)
·        1 jajko
 Dekoracja:
·   100 ml mocno schłodzonej śmietany kremówki
·   100 mg serka mascarpone
·    ok. 1 łyżeczka cukru pudru
·   Nutella (wg uznania)
·   ozdobne gwiazdki i choinki
Mąkę przesiewamy przez sitko. Łączymy z proszkiem do pieczenia, sodą, cukrem i szczyptą soli. Orzechy siekamy. Mokre składniki mieszamy w osobnym naczyniu. Następnie dodajemy suche składniki i orzechy. Całość mieszamy przez chwilę tylko do połączenia. Papilotki napełniamy ciastem do ¾ ich wysokości. Pieczemy w 180°C przez ok. 25-30 min.
Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, następnie dodajemy do serka mascarpone i delikatnie mieszamy łyżką.
Przestudzone muffinki dekorujemy za pomocą szprycy Nutellą i masą śmietanową. Ozdabiamy choinkami i gwiazdkami.