Ślimaczki na czwartek... i na każdy inny dzień tygodnia. :) - przepis. Przepisy na Francuskie, ciasta, drugie dania, przystawki, napoje, desery, zupy.
        
            Znajdź nas na 
            
                 
            
        
     
 
  
  
    
    
        Przepisy » 
         Ślimaczki na czwartek... i na każdy inny dzień tygodnia. :)    
 
    
        Ślimaczki na czwartek... i na każdy inny dzień tygodnia. :)
        
		
			
		Załóż konto lub zaloguj się, aby być pierwszą osobą, której to smakuje!	
	 
 
    
        
            
                
                
                    
                    
                    
                        4 jabłka
1 opakowanie ciasta francuskiego
niewielka ilość mąki pszennej, tortowej do oprószenia ciasta
60 g cukru
6 g cynamonu
25 g masła (roztopionego)
10 g cukru pudru do posypania ślimaczków ( ale być nie musi).                    
                
 
            
            
            
            
         
     
    
            
                Sposób przyrządzenia:
                Jabłka ścieramy na grubych oczkach tarki, przekładamy na sitko i odcedzamy z nadmiaru soku. Ciasto francuskie rozkładamy na blacie, delikatnie oprószamy mąką i posypujemy ok. 2 łyżkami mieszaniny cukru i cynamonu. Dociskamy cukier do ciasta. Do jabłek dodajemy pozostałą ilość cukru i cynamonu oraz roztopione masło. Mieszamy.
Masę z jabłek wykładamy na całą powierzchnię ciasta, zwijamy w długi rulon i chłodzimy godzinę w lodówce.
Ciasto kroimy na 15 równych części. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.
Wystudzone ślimaczki posypujemy cukrem pudrem, ale nie trzeba. :)
Smacznego!!!! :-)
                
              
    
	
 
 
    
        © 2008-2025 MedFood Group SA
                
            
            
                    
     
    Do góry
    
    
        Chcesz być na bieżąco z Familie.pl?
    
    zamknij
    
        Dołącz do nas na Facebooku 
        
     
	
	
	
	
	
        
 
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.