Wiosenne placki ziemniaczane z ziołami prowansalskimi i sosem serowo – cebulowym - przepis. Przepisy na Placki i naleśniki, ciasta, drugie dania, przystawki, napoje, desery, zupy.
        
            Znajdź nas na 
            
                 
            
        
     
 
  
  
    
    
        Przepisy » 
         Wiosenne placki ziemniaczane z ziołami prowansalskimi i sosem serowo – cebulowym    
 
    
        Wiosenne placki ziemniaczane z ziołami prowansalskimi i sosem serowo – cebulowym
        
		
			
		Załóż konto lub zaloguj się, aby być pierwszą osobą, której to smakuje!	
	 
 
    
        
            
                
                
                    
                    
                    
                        Składniki na placki:
-  1 kg ziemniaków                                    
-  2 jajka
-  3 łyżki mąki                                           
-  ½ pęczka natki pietruszki                           
-  ½ pęczka koperku                                        
-  1 łyżeczka ziół prowansalskich                   
-  sól, pieprz do smaku
-  olej do smażenia
Składniki na sos:
- 2 średnie cebule                                                            
- 2 łyżki oleju                                                                   
-  ¼ szklanki wody                                                               
- 300 g serka topionego kremowego  MSM Mońki        
-  pieprz czarny do smaku
-  ½ pęczka szczypiorku                                                       
                    
                
 
            
            
            
            
         
     
    
            
                Sposób przyrządzenia:
                Ziemniaki obrać, dokładnie umyć i połowę zetrzeć na grubym oczku, a resztę na drobnym, tak jak na tradycyjne placki ziemniaczane. Dodać jajka, mąkę, pokrojoną zieleninę oraz zioła prowansalskie. Całość doprawić solą, pieprzem i dokładnie wymieszać. Usmażyć placki na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju. Następnie dodać wodę i poddusić do miękkości na wolnym ogniu. Dodać serek topiony, pieprz do smaku i dokładnie wymieszać  podgrzewając.
Gorące placki polać sosem serowo-cebulowym i obficie posypać pokrojonym szczypiorem.
Smacznego! 
                
              
    
	
 
 
    
        © 2008-2025 MedFood Group SA
                
            
            
                    
     
    Do góry
    
    
        Chcesz być na bieżąco z Familie.pl?
    
    zamknij
    
        Dołącz do nas na Facebooku 
        
     
	
	
	
	
	
        
 
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.