Rolada tiramisu - przepis. Przepisy na Inne ciasta, ciasta, drugie dania, przystawki, napoje, desery, zupy.
        
            Znajdź nas na 
            
                
            
        
     
 
  
  
    
    
    
        Rolada tiramisu
        
		
			
		Załóż konto lub zaloguj się, aby być pierwszą osobą, której to smakuje!	
	 
 
        
     
    
        
            
                
                
                    
                    
                    
                        Biszkopt:
6 jajek
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
6 żółtek
6 łyżek cukru
200 g serka mascarpone
400 ml śmietany kremówki 30%
1 śmietan fix
Poncz:
60 ml likieru amaretto 
125 ml bardzo mocnej kawy rozpuszczalnej
Dodatkowo:
kakao
Dekoracja:
czekoladowe kwiatki
liście mięty
kawa w ziarenkach                    
                
 
            
            
            
            
         
     
    
            
                Sposób przyrządzenia:
                - 1.
 
Biszkopt. Białka ubić dodać cukier dalej ubijać na sztywno na końcu połączyć z żółtkami . Następnie dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wylać na blaszkę (o wymiarach 36x30cm) piec około 30 minut w piekarniku na 170 stopni. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i zwinąć w roladę. Ostudzić.
- 2.
 
Każde jajko zanurzyć w szklance z wrzątkiem na około 10 sekund aby pozbyć się ryzyka salmonelli. Żółtka z 4 łyżkami cukru pudru utrzeć mikserem na bardzo gładką masę. Dodać stopniowo mascarpone, ubijać, aż krem będzie miał jednolitą kremową konsystencję.
- 3.
 
Śmietanę ubić na sztywno a pod koniec dodać 3 łyżki cukru pudru i śmietan fix. Następnie dodać ją do wcześniej przygotowanej masy z mascarpone. Masę wymieszać delikatnie i dokładnie.
- 4.
 
Ostudzoną kawę przelać do miseczki, dodać alkohol amaretto i dokładnie wymieszać, nasączyć biszkopt.
- 5.
 
Następnie wyłożyć połowę masy posypać kakao i zwinąć w roladę. Udekorować resztą masy za pomocą szprycy, posypać kakao. Wstawić na noc do lodówki bo najlepsza jest na drugi dzień.
- 6.
 
Można dodatkowo udekorować czekoladowymi kwiatkami i listkami mięty:) Smacznego :)
                
              
    
    
            
                                                  
    
    
    
    
 
    
	
 
 
    
        © 2008-2025 MedFood Group SA
                
            
            
                    
     
 
    Do góry
    
    
        Chcesz być na bieżąco z Familie.pl?
    
    zamknij
    
        Dołącz do nas na Facebooku 
        
     
 
	
	
	
	
	
	
	
        
 
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.