Makaron z gulaszem na jesienne dni
Składniki
•	Międzybrodzki Makaron pierożek – 250 g
•	Łopatka wieprzowa – 500 g
•	Cebula - 2 średnie sztuki
•	Marchewka - 1 średnia sztuka
•	Pietruszka -1 mała
•	Seler – 1/4 małej sztuki
•	Kapusta świeża - 1/8 małej sztuki
•	Sól, pieprz do smaku
•	Liść laurowy - 2 szt.
•	Ziele angielskie - 6-8 szt.
•	Olej - 3 łyżki
•	Mąka- ok. 2 łyżki
•	Woda - ok. 1 litr
Sposób przyrządzenia
- Na początek gotujemy makaron, następnie hartujemy go w zimnej wodzie i odcedzamy.
- Mięso i cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju.
- Następnie dodajemy mąkę, mieszamy i zalewamy wodą. Całość przyprawiamy i dorzucamy liść laurowy.
- Mięso dusimy na wolnym ogniu do miękkości. W połowie duszenia dodajemy pokrojone warzywa, a pod koniec kapustę.
- Na talerz wykładamy podgrzany makaron i polewamy gulaszem.