▪ 150 g kiełbasy Kruchej Kmicica firmy Gzella                      
▪ 60 g orzechów włoskich                                  
▪ 2 garście młodego szpinaku                                         
▪ 2 garście rukoli                                                    
▪ 1 świeża gruszka                                          
▪ 6 suszonych pomidorów z oleju                        
▪ 2 łyżki miodu 
▪ 1 łyżka musztardy sarepskiej                                 
▪ 4 łyżki oleju z pomidorów suszonych                  
▪ 1 łyżeczka soku z cytryny                                              
▪ 1 łyżka oleju                                                                 
▪ 100 g sera pleśniowego – Rokpol 
Na patelni skarmelizować na jasnozłoty kolor łyżkę miodu, dodać orzechy i dokładnie wymieszać. Wyłożyć na metalową blaszkę lub papier do pieczenia i odczekać, żeby wystygły.
Do miski włożyć szpinak, rukolę, obraną i pokrojoną w grube cząstki gruszkę oraz pomidory pokrojone w paseczki. Pozostały miód, musztardę, olej i sok z cytryny dokładnie wymieszać i wlać do sałatki. Dodać również pokruszony ser pleśniowy, wystudzone i skarmelizowane orzechy. Następnie całość wymieszać.
Kiełbasę pokroić w półcentymetrowe plasterki, podsmażyć na patelni, wystudzić i dodać do gotowej sałatki.