Wysztafirowane polędwiczki po kujawsku. Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy! - przepis. Przepisy na Potrawy mięsne, ciasta, drugie dania, przystawki, napoje, desery, zupy.
        
            Znajdź nas na 
            
                 
            
        
     
 
  
  
    
    
        Przepisy » 
         Wysztafirowane polędwiczki po kujawsku. Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy!    
 
    
        Wysztafirowane polędwiczki po kujawsku. Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy!
        
		
			
		Załóż konto lub zaloguj się, aby być pierwszą osobą, której to smakuje!	
	 
 
    
        
            
                
                
                    
                    
                    
                        - polędwiczka wieprzowa firmy Gzella            2 średnie sztuki
- sól, pieprz do smaku
- olej                                                                       2 łyżki
- wino białe wytrawne                                         100ml
- chrzan tarty                                                        3 – 4 łyżki
- śmietanka 18%  słodka                                     400ml
- sól, cukier do smaku
- jajka ugotowane na miękko                              4 sztuki
- szczypior                                                             1 mały pęczek
                    
                
 
            
            
            
            
         
     
    
            
                Sposób przyrządzenia:
                Polędwiczki wieprzowe doprawić solą, pieprzem i odstawić na minimum godzinę do lodówki. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć polędwiczki na złoty kolor z obu stron. Podlać winem i poddusić ok. 10 minut.
Chrzan połączyć ze śmietanką, doprawić do smaku solą i cukrem. Całość wlać na patelnię po polędwiczkach i zagotować.
Ugotowane na miękko jajka przekroić na pół na talerzu, tak aby żółtko się rozlało. Obok położyć pokrojone w grube plastry polędwiczki. Polać gorącym sosem chrzanowym i udekorować grubo pokrojonym szczypiorem.
Polędwiczki podawać z kluskami kujawskimi lub makaronem wstążki.
Smacznego!
                
              
    
	
 
 
    
        © 2008-2025 MedFood Group SA
                
            
            
                    
     
    Do góry
    
    
        Chcesz być na bieżąco z Familie.pl?
    
    zamknij
    
        Dołącz do nas na Facebooku 
        
     
	
	
	
	
	
        
 
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.