- polędwica wołowa firmy Gzella                  600g
- olej                                                                 1 łyżka
- masło                                                             1,5 łyżki
- cebula                                                            1 mała szt.
- mąka                                                              1 łyżka
- wino białe półwytrawne                             1 szklanka
- szyjki rakowe                                                100g
- słodka śmietanka                                          100ml
- sól, pieprz, papryka słodka do smaku
- raki gotowane                                                4 szt.
Polędwicę oczyścić z błony i wyporcjować trzy równe steki. Każdy lekko spłaszczyć ręką (nie tłuczkiem), natłuścić odrobiną oleju i usmażyć na grillu lub patelni grillowej według upodobań.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle razem z szyjkami rakowymi. Dodać mąkę, następnie wszystko krótką chwilę podsmażyć. Później całość podlać zimnym winem i wymieszać. Gdyby sos zbytnio zgęstniał, dodać odrobinę wody. Dusić 10 minut na wolnym ogniu często mieszając. Na koniec dodać śmietankę oraz przyprawy. Sos zmiksować blenderem.
Gotowe steki wyłożyć na talerze i polać gorącym sosem. Udekorować ugotowanymi w całości rakami oraz gałązkami koperku.
Smacznego!
Po więcej regionalnych przepisów zapraszamy na www.smakiregionu.pl !