- Masło Ekstra             50g
- mąka pszenna                                   2 szklanki
- proszek do pieczenia                             2  łyżeczki
- cukier                                               3 łyżki
- jajka                                                  3 szt.
- maślanka                                            3 szklanki
- olej do natłuszczenia patelni
- ulubione owoce (truskawki, banany, maliny itp.)
Sos karmelowy:
- Śmietanka 42%                                 200ml
- Masło Ekstra                                     1 łyżka
- cukier                                                6 łyżek
- woda                                                 100ml
Mąkę dokładnie wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą. Dodać jajka, maślankę,  
 i roztopione masło. Całość wymieszać. Usmażyć naleśniki na lekko natłuszczonej, nagrzanej patelni. Następnie do garnka wsypać cukier, dodać wodę i często mieszając gotować do uzyskania złoto brązowego koloru. Osobno zagotować śmietankę, po czym połączyć ją  z karmelem. Odstawić do przestygnięcia. Gdy temperatura spadnie do ok. 30st. C dodać masło i zmiksować blenderem.
Podawać z ulubionymi owocami, polane sosem karmelowym.
Smacznego!