- 500 g mięsa z udka kurczaka (lub inne drobiowe)
- 1 jajko                                                                      
- 3 łyżki bułki tartej                                                       
- 4 pomidory suszone z oleju                                
- ½ małego pęczka natki pietruszki                                                 
- sól i pieprz grubo zmielony do smaku
- 100 g sera żółtego  
Sos:
- 2 marchewki                                                   
- ¼ selera                                                                   
- ½ pora                                                                     
- 2 łyżki masła                                                                  
- 3 ząbki czosnku                                                          
- ½ szklanki wody                                                                 
- 10 pomidorków koktajlowych                                     
- sól, pieprz, sos sojowy i zioła prowansalskie do smaku    
Mięso przekręcić przez maszynkę, dodać jajko, bułkę tartą, pokrojone w kostkę suszone pomidory i posiekaną natkę pietruszki. Doprawić do smaku solą, pieprzem i dokładnie wyrobić (wymieszać) na jednolitą masę. Uformować niewielkie pulpety.
Marchewkę i seler pokroić w paski, por w półkrążki i krótką chwilę poddusić na maśle na patelni. Doprawić do smaku solą, pieprzem, sosem sojowym i ziołami prowansalskimi. Dodać pokrojony czosnek, podlać wodą i wymieszać. Na tak przygotowane warzywa wyłożyć wcześniej przygotowane pulpety, patelnie przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu ok. 8 minut. Po tym czasie dodać przekrojone na pół pomidorki, na każdego pulpeta położyć po plasterku sera żółtego, przykryć pokrywką i jeszcze dwie minuty poddusić, żeby ser się rozpuścił.
Podawać jako samodzielne danie lub z dodatkami typu kopytka, kluski śląskie w formie obiadowej.
Smacznego!