•	1 kg żeberek wieprzowych (pasek)
•	2-3 liście laurowe
•	5-7 ziaren ziela angielskiego
•	Sól
Sos
•	Ciemny Sos Uniwersalny Łowicz
•	1 łyżeczka musztardy ostrej
•	2 łyżeczki koncentratu pomidorowego Łowicz
•	4 łyżki cukru brązowego
•	1,5 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
•	2 ząbki czosnku.
Piekarnik rozgrzej do 200°. Żeberka pokrój na kawałki i ułóż w brytfance kośćmi do góry. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Zalej żeberka wrzątkiem, przykryj folią aluminiową i piecz 1,5 godziny. Słoik sosu przelej do rondla. Dodaj czosnek z musztardą, koncentratem, pieprzem i cukrem. Mieszaj i zagotuj. Gotuj jeszcze około 15 minut. Wyjmij żeberka i zlej wodę. Posmaruj je 1/3 sosu i ułóż mięsem do góry.