Masło orzechowo-sezamowe - przepis. Przepisy na ciasta, drugie dania, przystawki, napoje, desery, zupy.
        
            Znajdź nas na 
            
                
            
        
     
 
  
  
    
    
    
        Masło orzechowo-sezamowe
        
		
			
		Załóż konto lub zaloguj się, aby być pierwszą osobą, której to smakuje!	
	 
 
        
     
    
        
            
                
                
                    
                    
                    
                        300 g orzechów laskowych KRESTO
100 g sezamu KRESTO
40 ml oleju Rapso
sól
                    
                
 
            
            
            
            
         
     
    
            
                Sposób przyrządzenia:
                
- Orzechy przesypujemy na suchą patelnię i prażymy do czasu, aż nabiorą delikatnego, brązowego koloru.  Cały czas potrząsamy patelnią, żeby nie przywarły.
 
- Sezam prażymy na suchej patelni do czasu bardzo delikatnego zarumienienia.
 
- Ostudzone orzechy, garstka po garstce pozbawiamy brązowej skórki, pocierając je dłońmi. Postępujemy tak ze wszystkimi orzechami.
 
- Obrane orzechy, sezam i olej przekładamy do blendera o dużej mocy i blendujemy na jednolity krem lub pozostawiając odrobinę niezmielonych kawałków.
 
- Solimy do smaku.
 
- Gotowe masło przekładamy do słoika, zakręcamy i przechowujemy do miesiąca w lodówce.
 
 
                
              
    
    
    
    
    
    
 
    
	
 
 
    
        © 2008-2025 MedFood Group SA
                
            
            
                    
     
 
    Do góry
    
    
        Chcesz być na bieżąco z Familie.pl?
    
    zamknij
    
        Dołącz do nas na Facebooku 
        
     
 
	
	
	
	
	
        
 
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.