Rosół z pieczoną na ostro marchewką
Składniki
Rosół
• 3 marchewki
• 2 pietruszki
• 1 seler
• kawałek pora
• cebula opalona nad ogniem
• gałązka natki pietruszki
• gałązka natki selera
• gałązka lubczyku
• podudzie z kurczaka
• kawałek wołowiny
• filet z kurczaka
• 6 ziaren ziela angielskiego
• 5 ziaren czarnego pieprzu
• 5 ziaren czerwonego pieprzu
• liść laurowy
• spora szczypta soli
• ok. 4-5 litrów zimnej wody
Pieczone marchewki
• pęczek młodej marchewki (około 5-6 sztuk)
• 2 łyżki oliwy
• 2 łyżki wody
• łyżka soku z cytryny
• łyżeczka mielonej papryki słodkiej
• łyżeczka cayenne
• łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem
• płatki chili do posypania
Dodatkowo
• makaron nitki
• natka pietruszki
Sposób przyrządzenia
- Umyte mięso zalewamy zimną wodą.
- Po zagotowaniu, łyżką cedzakową zdejmujemy szumowiny.
- Dodajemy warzywa, przyprawy i na małym ogniu, gotujemy około godzinę.
- Dodajemy natkę pietruszki, selera oraz lubczyk i gotujemy kolejną godzinę.
- W tym czasie szorujemy młode marchewki.
- Piekarnik nagrzewamy do 210 stopni.
- Składniki na marynatę mieszamy i nacieramy marchewki.
- Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy płatkami chili.
- Pieczemy około 15 minut, aż lekko zmiękną, ale nadal będą jędrne.
- Makaron nitki gotujemy 6 minut, po czym odsączamy go i przelewamy zimną wodą.
- Do miseczek nakładamy porcję zupy.
- Podajemy z makaronem, kawałkami mięsa i pieczonymi marchewkami.
- Posypujemy natką pietruszki.