Pierniczki - przepis. Przepisy na Ciasteczka, ciasta, drugie dania, przystawki, napoje, desery, zupy.
        
            Znajdź nas na 
            
                 
            
        
     
 
  
  
    
    
    
    
        
            
                
                
                    
                    
                    
                        80 dag mąki
45 dag miodu
15 dag cukru pudru
20 dag masła
2 jajka
2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
40 g przyprawy do piernika
2 łyżeczki kakao                    
                
 
            
            
            
            
         
     
    
            
                Sposób przyrządzenia:
                
- Masło rozpuścić z miodem w garnuszku i zostawić do ostygnięcia.
- Na stolnicy przesiać mąkę, wymieszać z suchymi produktami: soda, cukier, kakao, przyprawa do piernika)
- Zrobić kopiec, w środku dołek, do którego wbić jajka i powoli mieszając, dolewać masło z miodem
- Mieszamy całość do czasu, gdy ciasto zrobi się tak gęste, że trzeba zacząć wyrabiać je rękami
- Po ugnieceniu wałkujemy na cienkie placki i wycinamy pierniczki
- Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy ok. 8 minut w 180 stopniach
- Po ostudzeniu zdobimy

              
    
	
 
 
    
        © 2008-2025 MedFood Group SA
                
            
            
                    
     
    Do góry
    
    
        Chcesz być na bieżąco z Familie.pl?
    
    zamknij
    
        Dołącz do nas na Facebooku 
        
     
	
	
	
	
	
        
 
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.