* 1 szklanka kaszy gryczanej (suchej)
    * 3 łyżki maki pszennej
    * 3 jajka
    * 3 łyzki cukru pudru
    * 1/4 łyzeczki sody
    * 1/4 łyzeczki soli
   
Kaszę przelewamy wrzątkiem na sitku, przekładamy do garnka i gotujemy w lekko osolonej wodzie, aż będzie miękka. Można ją odcedzić pozostawić pod przykrywką do ostudzenia, a nawet na calą noc. Mieszamy, mąkę, żółtka, sode, sól, cukier puder i kaszę, a następnie dodajemy ubita na sztywno piane z białek. Delikatnie mieszamy, drewniana łyzką. Na patelni rozgrzewamy olej i na gorący nakładamy łyżką ciasto, formując dość grube placuszki. Smażymy na rumiano z obu stron. Podajemy z ulubionym dżemem i ew. z bitą śmietana.
Można robić też bez cukru pudru