Obrać gruszki, pokroić w ćwiartki, wykroić ogonki, szypułki i gniazda nasienne. Gruszki dusić pod przykryciem około 5 min z winem i cukrem waniliowym, następnie sok odlać, a gruszki odsączyć. 
Sucharki układać na ścierce i miażdżyć wałkiem do ciasta. Okruszki przesypać do miski. 
100g cukru i 80 g masła rozgrzać w rondelku, mieszać aż do momentu gdy cukier się zupełnie rozpuści i zacznie zamieniać w karmel. Wtedy wsypać pokruszone sucharki i jeszcze chwilę mieszać. 
Dno formy wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem lub pergaminem. Nałożyć masę. 
Masa karmelowa musi jeszcze chwilę stygnąć. 
Ser tłusty zmieszać z chudym, dodać resztę cukru, utrzeć. Cytrynę umyć, zetrzeć  skórkę i wycisnąć sok (zamiast cytryny można użyć olejku cytrynowego).Dodać do masy serowej. 
Żelatynę moczyć 10 min w zimnej wodzie, następnie przełożyć do rondelka, postawić na palniku i rozpuścić na małym ogniu, nie przerywając mieszania. Wlać do masy, dokładnie wymieszać, odstawić w chłodne miejsce. Gdy ser zacznie krzepnąć, dodać śmietanę ubitą na sztywno. 
Masę nałożyć na spód z ciasta, a na niej położyć kawałki gruszek, lekko wciskając je w masę. 
Ciasto wstawić na około 3-4 godziny do lodówki. Po upływie tego czasu wyjąć z formy. 
Sok z gotowanych gruszek można wykorzystać jako polewa do budyniu.  
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.