Ciasteczka precelki z żurawiną (20 sztuk)  - przepis. Przepisy na Ciasteczka, ciasta, drugie dania, przystawki, napoje, desery, zupy.
        
            Znajdź nas na 
            
                 
            
        
     
 
  
  
    
    
        Przepisy » 
         Ciasteczka precelki z żurawiną (20 sztuk)     
 
    
        Ciasteczka precelki z żurawiną (20 sztuk) 
        
		
			
		Załóż konto lub zaloguj się, aby być pierwszą osobą, której to smakuje!	
	 
 
    
        
            
                
                
                    
                    
                    
                        Ciasto: 
50 g drożdży
1 szklanka mleka
2/3 szklanki cukru
50 gr masła 
3 żółtka 
1 aromat śmietankowy
500 g mąki
½ łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
50 g drobno posiekanej suszonej żurawiny
Dekoracja: 
1 jajko
1 cukier waniliowy 
                    
                
 
            
            
            
            
         
     
    
            
                Sposób przyrządzenia:
                Drożdże wkruszyć do letniego mleka, dodać łyżkę cukru. Masło utrzeć z żółtkami, pozostałym cukrem i aromatem śmietankowym. Mąkę wymieszać z kurkumą, cynamonem i solą. Drożdże, masę maślaną i mąkę starannie połączyć, dodać żurawinę, zagnieść ciasto i odstawić do podrośnięcia. Podzielić na nieduże kawałki, każdy uformować w wałeczek i zawijać precelki. Posmarować je roztrzepanym jajkiem, posypać cukrem waniliowym. Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem. Piec 20-25 min w 150 stopniach.
                
              
    
	
 
 
    
        © 2008-2025 MedFood Group SA
                
            
            
                    
     
    Do góry
    
    
        Chcesz być na bieżąco z Familie.pl?
    
    zamknij
    
        Dołącz do nas na Facebooku 
        
     
	
	
	
	
	
        
 
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.