"Eko" chlebek - przepis. Przepisy na Inne ciasta, ciasta, drugie dania, przystawki, napoje, desery, zupy.
        
            Znajdź nas na 
            
                 
            
        
     
 
  
  
    
    
    
        "Eko" chlebek
        
		
			
		Załóż konto lub zaloguj się, aby być pierwszą osobą, której to smakuje!	
	 
 
    
        
            
                
                
                    
                    
                    
                        1 kg mąki pszennej 
1 szklanka otrąb pszennych 
½ szklanki płatków owsianych 
½ szklanki płatków jęczmiennych 
½ szklanki płatków kukurydzianych (zmiażdżonych) 
¼ szklanki siemienia lnianego 
¼ szklanki słonecznika łuskanego 
4 ząbki czosnku 
3 łyżeczki soli 
5 dkg drożdży (rozpuszczonych w 1 litrze wody)                    
                
 
            
            
            
            
         
     
    
            
                Sposób przyrządzenia:
                1. Wszystko wymieszać
2. Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej otrębami formy o wymiarach ok. 15 na 40 cm 
3. Zostawić na pół godziny (najlepiej w ciepłym miejscu pod przykryciem)
4. Piec w temperaturze 210 stopni Celsjusza przez 60 minut. 
Jeśli nie mamy któregoś z rodzaju płatków, albo lnu czy słonecznika - nic nie szkodzi. Również ich proporcje mogą być znacząco zachwiane. 
Ciasto dosyć rośnie, nie należy więc wkładać go do samej krawędzi formy. 
Upieczony chlebek najlepiej smakuje z samym masełkiem (prawdziwym oczywiście ;-) 
Życzę smacznego :)
                
              
    
	
 
 
    
        © 2008-2025 MedFood Group SA
                
            
            
                    
     
    Do góry
    
    
        Chcesz być na bieżąco z Familie.pl?
    
    zamknij
    
        Dołącz do nas na Facebooku 
        
     
	
	
	
	
	
        
 
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.