Korniszony  - przepis. Przepisy na Przetwory warzywne, ciasta, drugie dania, przystawki, napoje, desery, zupy.
        
            Znajdź nas na 
            
                
            
        
     
 
  
  
    
    
    
        Korniszony 
        
		
			
		Załóż konto lub zaloguj się, aby być pierwszą osobą, której to smakuje!	
	 
 
        
     
    
        
            
                
                
                    
                    
                    
                        2 kg małych ogórków 
2 szklanki soku z cytryny 
2 szklanki białego wytrawnego wina 
4 strąki ostrej papryki
30 dag soli
8 dag cukru
pieprz, ziele angielskie, liście laurowe i goździki do smaku                     
                
 
            
            
            
            
         
     
    
            
                Sposób przyrządzenia:
                Ogórki umyć, ułożyć w kamionkowym naczyniu, posypać solą i roztartymi przyprawami, przykryć, obciążyć deseczką, pozostawić na 12 godzin.
Potem opłukać, ułożyć w przygotowanych słoikach. Sok z cytryny połączyć z winem oraz z oczyszczoną, opłukaną i drobną pokrojoną papryką i cukrem, zalać ogórki, pozostawiając 3 cm wolnej przestrzeni od górnej krawędzi słoika, zakręcić wieczka, pasteryzować przez 25 min. w tem. 90 stopni. 
                
              
    
    
    
    
    
    
 
    
	
 
 
    
        © 2008-2025 MedFood Group SA
                
            
            
                    
     
 
    Do góry
    
    
        Chcesz być na bieżąco z Familie.pl?
    
    zamknij
    
        Dołącz do nas na Facebooku 
        
     
 
	
	
	
	
	
        
 
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.