Krótka charakterystyka różnych gatunków mięs. Kupując wołowinę, jagnięcinę, wieprzowinę, czy koninę powinniśmy przede wszystkim zwrócić uwagę na wygląd mięsa. Dobra wołowina musi być jędrna w dotyku i jasnoczerwonego koloru. Im kolor...
Łatwo przyswajalne białko zawarte w mięsie drobiowym bierze udział w budowie tkanek kostnych i mięśniowych. Z kolei witaminy z grupy B, cynk i potas wzmacniają układ odpornościowy...
Mniejsze ryzyko chorób serca Niektóre gatunki mięsa (przede wszystkim wołowina i wieprzowina) zawierają spore ilości kwasów tłuszczowych nasyconych. Tłuszcze nasycone, spożywane w nadmiarze, znacznie podwyższają stężenie złego cholesterolu we krwi. To z kolei może prowadzić do rozwoju miażdżycy,...
Wielka Sobota jest w Kościele Katolickim zwieńczeniem Triduum Paschalnego, które trwa od Wielkiej Środy do Wielkiego Piątku. Post ścisły obowiązuje osoby od 18. roku życia do rozpoczęcia 60. roku życia wyłącznie w Środę Popielcową i w Wielki Piątek. Czy zatem w Wielką Sobotę trzeba pościć? Wielka...
Brak nadzoru nad przemysłem mięsnym Inspekcja przeprowadzona przez Najwyższą Izbę Kontroli w województwie lubuskim jest wstępem do ogólnopolskiej kontroli. Ustalenia wskazują na to, że aktualny model nadzoru nad wykorzystaniem...
Nie tylko kurczak Większość z nas, kiedy myśli o mięsie drobiowym ma przed oczami wyłącznie mięso, które pochodzi z kurczaka. Tymczasem mięs tego typu jest o wiele, wiele więcej. Do wyboru mamy bowiem kaczkę, kurczaka, indyka czy...
Sucha karma często stanowi podstawowy punkt w menu naszego czworonożnego przyjaciela. Dzięki niej łatwiej nam zadbać o to, by jego dieta była zbilansowana, ponadto działa ona jak naturalna...
Na menu na sylwestrową noc powinnaś wybrać dania, które możesz przygotować wcześniej, aby została ci chwila na relaks, a później to już tylko szampańska zabawa.Zaczynaj od przystawek, których powinnaś wybrać ich kilka rodzajów, żeby każdy znalazł coś dla siebie. ...
Ewa Wachowicz w swoim programie "Ewa gotuje!" nie boi się eksperymentować. Jej przepisy robią wrażenie! Wybrałyśmy wspólnie TOP 7 zachwycających potraw. Przepisy na Wielkanoc w tym wydaniu zaskoczą nawet najbardziej wybredne podniebienia. Sułkowicka "krzonówka" Składniki: 250 g łopatki wieprzowej 250 g wędzonych żeberek 250 g surowego wędzonego boczeku wędlina ze święconki 2 l serwatki korzeń chrzanu por seler 1 marchewka 1 pietruszka 2 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 2 gałązki świeżego lubczyku sól pieprz tarty chrzan do smaku szczypiorek do dekoracji Dodatki jajka na twardo swojski chleb Opis przygotowania W niewielkiej ilości wody ugotować mięso z łopatki, żeberka wieprzowe wędzoe i wędzony...
Mięso wołowe. Ostatnio dostałam od koleżanki około 4 kg mięsa wołowego. Kiedyś gotowałam rosół drobiowo- wołowy. Ale mam chęć na jakieś zapiekane mięso wołowe. Macie jakieś przepisy? Jak robicie takie mięso, aby nie było suche?,Mięso wołowe. Dawno takiego mięska nie miała.. chyba nawet zapomniałam...
mięso z królika Do rosołu bym nie dała mięsą z królika,zepsuło by to smak.,mięso z królika W takim razie nie będę z rosołem eksperymentować :) Chyba najprościej będzie natrzeć mięso przyprawami i najzwyczajniej upiec w piekarniku...,mięso z królika Wpisz w google potrawka z królika,są...
mięso z królika tutaj znajdziesz sporo przepisów,mięso z królika Ja np z królika od teściowej piekę mięso w naczyniu żaroodpornym, z duża ilością warzyw pokrojonych w słupki, plus ziemniaki z sosem koperkowym :-0 Pycha,mięso z królika Ja jestem miłosniczką królików, ale żywych. Moje...
"Gumowe" mięso Dlaczego jak robie gulasz z szynki, karkówki czy lopatki to mięso jest gumowe? Co robie nie tak?,"Gumowe" mięso Może za krótko dusisz?,"Gumowe" mięso Dziś prawie półtorej godziny, wczesniej podsmażałam.,"Gumowe" mięso Może gotujesz za krótko...
Co wolicie grillować mięso czy warzywa (owoce)? Coraz bardziej popularne stają się grillowane owoce i warzywa. A jak to jest u Was? Tradycyjnie tylko mięsko, czy czasami potraficie skusić się na coś bardziej jarskiego?
Wyniki interesującej metaanalizy opublikowano w ubiegłym tygodniu w czasopiśmie Critical Reviews in Food Science and Nutrition. Okazuje się, że spożywanie czerwonego mięsa wołowiny, wieprzowiny, czy jagnięciny w dużym stopniu wpływa na pojawienie się w późniejszych latach...
W wyniku kontroli urzędowej Inspekcji Weterynaryjnej wykryto bakterię Salmonella Enteritidis w 2 z 5 próbek produktu sznycel z fileta z kurczaka. Mięso...
Na święta mięso ze sklepu, czy od gospodarza? Kupujecie mięsko tylko i wyłącznie w sklepach, czy może zaopatrujecie się w ćwiartki, połówki świniaka? Jedni mówią, że świnki się nie opłaca (bo promocje w sklepach) Z drugiej strony, czy 10 zł za kg to drogo? I mamy w tym schabu, szynki,...
Jak często jadacie mięso? Mięso stanowi istotny element diety człowieka. Konsumowanie mięsa odbywa się od wieków. Jednakże są osoby, które z różnych powodów nie spożywają mięsa w ogóle. Jedni, gdyż im nie smakuje, inni z przekonań...