Cześć! Od 2 tygodni testuję naturalne suplementy diety marki BOBICA, takie jak proszek z aronii oraz herbatę z aronii.
Warto wspomnieć, że jagody aronii mają działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające, dzięki czemu pozytywnie wpływają na organizm. Jagody aronii zawierają duże ilości przeciwutleniaczy, które chronią komórki przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki. Są doskonałym źródłem polifenoli, czyli grupy przeciwutleniaczy, w tym kwasów fenolowych, antocyjanów i flawanoli. Sprzyjają oczyszczaniu organizmu oraz zwiększają odporność, co w okresie zimowym jest szczególnie ważne!
W jaki sposób wykorzystałam aronię w proszku?
Soki i Koktajle - Proszek z aronii można łączyć z innymi owocami, takimi jak ananasy, jabłka lub truskawki, aby uzyskać orzeźwiający napój. Polubiłam dodawanie łyżeczki proszku aronii do jogurtu i koktajlu.
Pieczenie - Proszek z aronii dodaję do chleba, babeczek i ciast.
Poniżej przedstawiam kilka przepisów z wykorzystaniem proszku z aronii:
1. Kanapki – chleb posmarować masłem orzechowym, dodać na wierzch awokado i posypać proszkiem z aronii. Pyszne i pięknie wyglądające kanapki gotowe!
2. Koktajl 1:
1 czubata łyżeczka aronii w proszku
250 ml wody
250 ml wody kokosowej
2 banany
np. nasiona Chia
3. Koktajl 2:
500 ml wody
1 banan
1 burak
3 czubate łyżeczki organicznej aronii w proszku
1 szczypta chrzanu
1 mango - marynowane w organicznej aronii w proszku
4. Amerykańskie naleśniki
Składniki:
1 łyżka proszku z aronii
1 i 1/4 szklanki mąki
1 jajko
1 i 1/4 szklanki maślanki
1/4 szklanki cukru pudru
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1/4 szklanki oleju roślinnego
szczypta soli
W blenderze miksuję wszystkie składniki na gładką masę o konsystencji gęstej śmietany. Następnie nagrzewam patelnię i na średnim ogniu smażę pancakes z dwóch stron.
5. Chleb orkiszowy
Składniki:
1 łyżka proszku z aronii
500 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
150 g nasion słonecznika
2 łyżki suszonych jagód aronii
1 kostka świeżych drożdży
500 ml wody
2 łyżeczki soli
2 łyżki octu jabłkowego
1 garść płatków owsianych lub innych płatków zbożowych według uznania
Mieszam wszystkie składniki w misce. Zagniatam ciasto, a następnie umieszczam w blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posypuję płatkami owsianymi. Następnie chleb piecze się przez godzinę w temperaturze 200°C.
Każdego dnia dodaję aronię w proszku do mojego koktajlu i posypuję nim jogurt z owocami. Ma lekko kwaskowaty smak, dzięki czemu wzmacnia smak posiłku oraz nadaje mu pięknego koloru! Podsumowując testy warto wspomnieć o pięknym opakowaniu, które zwraca uwagę i wygląda ślicznie! Dodatkowo są to opakowania strunowe typu doy-pack. Opakowania te pozwalają zachować świeżość i aromat proszku aronii znacznie dłużej niż inne opakowania.
Chciałam jeszcze wspomnieć o herbacie z aronii. Ma wyjątkowy smak i również mnóstwo właściwości wpływających korzystnie na nasze zdrowie. Kończę już moje opakowanie, ale planuję zakup kolejnego.
Polecam aronię w proszku oraz herbatę z aronii każdej osobie, która chce zadbać o swoje zdrowie.