-
21
Redakcja Familie
Zarejestrowany: 27-11-2013 10:38 .
Posty: 834
2016-06-26 22:36:16
26 czerwca 2016 22:36 | ID: 1325522
gocha2323 (2016-06-26 22:18:05)
dzisiajzerwałam miętę u mamy! ma jej bardzo dużo! i susze ją! lepsza jest suszona aniżeli mrożona!
A ja miętę na herbatkę - suszę, a taką na "mojito" - mrożę :)
Koperek i pietruszka - tylko mrożone. Teraz testuję tez mrożenie szczypiorku, ale coś czuję, że kiepsko to wyjdzie, więc tylko troszkę na próbę...
Mroziłyście kiedyś szczypior?
-
22
oliwka
Zarejestrowany: 19-04-2008 00:57 .
Posty: 161880
2016-06-26 22:41:45
26 czerwca 2016 22:41 | ID: 1325523
Ula K. (2016-06-26 22:36:16)
gocha2323 (2016-06-26 22:18:05)
dzisiajzerwałam miętę u mamy! ma jej bardzo dużo! i susze ją! lepsza jest suszona aniżeli mrożona!
A ja miętę na herbatkę - suszę, a taką na "mojito" - mrożę :)
Koperek i pietruszka - tylko mrożone. Teraz testuję tez mrożenie szczypiorku, ale coś czuję, że kiepsko to wyjdzie, więc tylko troszkę na próbę...
Mroziłyście kiedyś szczypior?
O warto wiedzieć, czy ktoś mroził szczypiorek, a tak przy okazji - bazylię to można zamrozić...
Ostatnio edytowany: 26-06-2016 22:42, przez: oliwka
-
23
Marta67
Zarejestrowany: 09-10-2015 20:26 .
Posty: 49
2016-06-27 00:20:53
27 czerwca 2016 00:20 | ID: 1325532
Ja wolę mrożone, wydaje mi się że wszystko jest bardziej smaczniejsze.
-
24
Patrycja Sobolewska
Zarejestrowany: 17-09-2015 10:44 .
Posty: 19647
2016-06-27 07:30:03
27 czerwca 2016 07:30 | ID: 1325556
Marta67 (2016-06-27 00:20:53)
Ja wolę mrożone, wydaje mi się że wszystko jest bardziej smaczniejsze.
o tak :)
-
25
Dunia
Zarejestrowany: 10-03-2011 17:24 .
Posty: 18894
2016-06-27 11:51:31
27 czerwca 2016 11:51 | ID: 1325625
Ja suszę i mrożę. Mrożone ma zupelnie inny smak. Naturalny bardziej. I nadają się do zup zimowych. Ale i suszone przyprawy mają swoje plusy. Nadają się bardziej do pieczenia i duszenia mięs.
-
26
monika.g
Zarejestrowany: 06-11-2014 18:56 .
Posty: 3250
2016-06-27 13:00:20
27 czerwca 2016 13:00 | ID: 1325643
Ja mam i mrożone i suszone. Wolę jednak mrożone, bo suszyć nie bardzo mam gdzie, a w dodatku w czasie suszenia to się boję, że się za bardzo zakurzy jak powieszę w kuchni. Może macie jakieś inne sposoby na suszenie?
-
27
Stokrotka
Zarejestrowany: 28-04-2009 15:58 .
Posty: 66136
2016-06-27 13:01:16
27 czerwca 2016 13:01 | ID: 1325644
Ula K. (2016-06-26 22:36:16)
gocha2323 (2016-06-26 22:18:05)
dzisiajzerwałam miętę u mamy! ma jej bardzo dużo! i susze ją! lepsza jest suszona aniżeli mrożona!
A ja miętę na herbatkę - suszę, a taką na "mojito" - mrożę :)
Koperek i pietruszka - tylko mrożone. Teraz testuję tez mrożenie szczypiorku, ale coś czuję, że kiepsko to wyjdzie, więc tylko troszkę na próbę...
Mroziłyście kiedyś szczypior?
Hahha o tym to ja nie pomyślałam aby szczypiorek mrozić.. Zawsze można cebule do wody, będzie świezy
-
28
Stokrotka
Zarejestrowany: 28-04-2009 15:58 .
Posty: 66136
2016-06-27 13:02:13
27 czerwca 2016 13:02 | ID: 1325645
Na razie mrożę koperek resztę zobaczę..
-
29
Dunia
Zarejestrowany: 10-03-2011 17:24 .
Posty: 18894
2016-06-27 15:49:23
27 czerwca 2016 15:49 | ID: 1325716
Monika Góralska (2016-06-27 13:00:20)
Ja mam i mrożone i suszone. Wolę jednak mrożone, bo suszyć nie bardzo mam gdzie, a w dodatku w czasie suszenia to się boję, że się za bardzo zakurzy jak powieszę w kuchni. Może macie jakieś inne sposoby na suszenie?
Ja suszę w taki sposób:
Dokładnie płuczę zioła w wodzie. Wykladam na papierowy ręcznik i osuszam z nadmiaru wody.
Potem odrywam listki lub piórka w przypadku kopru, kroję i wykładam na drewnianą tackę ( z brzegami).
Stawiam na szafce w przewiewnym miejscu i często mieszam ręką. Po dwóch dniach mam suchutkie zioła i przesypuję do słoików. A na sloiki przylepiam karteczkę z napisem co tam się znajduje.
-
30
Mela134
Zarejestrowany: 22-03-2016 11:12 .
Posty: 1080
2016-06-27 16:21:58
27 czerwca 2016 16:21 | ID: 1325719
Ja zawsze pod koniec lata kupuje koperek i natkę w dużych ilościach. Myje ją suszę w przwiewnym miejscu. Szatkuje i pakuje do słoików. Wszadzam do zamrażarki i korzystam z niej przez połowę zimy.
-
31
Stokrotka
Zarejestrowany: 28-04-2009 15:58 .
Posty: 66136
2016-06-27 18:05:53
27 czerwca 2016 18:05 | ID: 1325747
Dunia (2016-06-27 15:49:23)
Monika Góralska (2016-06-27 13:00:20)
Ja mam i mrożone i suszone. Wolę jednak mrożone, bo suszyć nie bardzo mam gdzie, a w dodatku w czasie suszenia to się boję, że się za bardzo zakurzy jak powieszę w kuchni. Może macie jakieś inne sposoby na suszenie?
Ja suszę w taki sposób:
Dokładnie płuczę zioła w wodzie. Wykladam na papierowy ręcznik i osuszam z nadmiaru wody.
Potem odrywam listki lub piórka w przypadku kopru, kroję i wykładam na drewnianą tackę ( z brzegami).
Stawiam na szafce w przewiewnym miejscu i często mieszam ręką. Po dwóch dniach mam suchutkie zioła i przesypuję do słoików. A na sloiki przylepiam karteczkę z napisem co tam się znajduje.
Jak ciepło to szybko wysycha, byle nie na słońcu
-
32
Patrycja Sobolewska
Zarejestrowany: 17-09-2015 10:44 .
Posty: 19647
2016-06-27 18:10:38
27 czerwca 2016 18:10 | ID: 1325752
Stokrotka (2016-06-27 18:05:53)
Dunia (2016-06-27 15:49:23)
Monika Góralska (2016-06-27 13:00:20)
Ja mam i mrożone i suszone. Wolę jednak mrożone, bo suszyć nie bardzo mam gdzie, a w dodatku w czasie suszenia to się boję, że się za bardzo zakurzy jak powieszę w kuchni. Może macie jakieś inne sposoby na suszenie?
Ja suszę w taki sposób:
Dokładnie płuczę zioła w wodzie. Wykladam na papierowy ręcznik i osuszam z nadmiaru wody.
Potem odrywam listki lub piórka w przypadku kopru, kroję i wykładam na drewnianą tackę ( z brzegami).
Stawiam na szafce w przewiewnym miejscu i często mieszam ręką. Po dwóch dniach mam suchutkie zioła i przesypuję do słoików. A na sloiki przylepiam karteczkę z napisem co tam się znajduje.
Jak ciepło to szybko wysycha, byle nie na słońcu
wlasnie !
-
33
77ewcia5
Zarejestrowany: 04-02-2016 11:02 .
Posty: 2861
2016-06-27 18:14:40
27 czerwca 2016 18:14 | ID: 1325764
Tylko i wyłącznie mroże w pojemniakch specjalnych :-) Ma bardziej prawdziwy letni smak :-)
-
34
Patrycja Sobolewska
Zarejestrowany: 17-09-2015 10:44 .
Posty: 19647
2016-06-27 18:39:08
27 czerwca 2016 18:39 | ID: 1325779
77ewcia5 (2016-06-27 18:14:40)
Tylko i wyłącznie mroże w pojemniakch specjalnych :-) Ma bardziej prawdziwy letni smak :-)
w sumieeee :)
-
35
snowflake
Zarejestrowany: 24-05-2016 22:21 .
Posty: 46
2016-06-30 19:33:10
30 czerwca 2016 19:33 | ID: 1327080
Ja koperek mrożę, bo nie ma nic pyszniejszego niż ziemnaiki z koperkiem. I on pod wpływem mrożenia nie traci smaku
-
36
Mameks60
Zarejestrowany: 07-09-2013 14:26 .
Posty: 4899
2016-07-01 09:01:12
1 lipca 2016 09:01 | ID: 1327134
Mam pytanko - czy mozna suszyć zioła w suszarce do grzybów. Owoce suszę w suszarce i sa pyszne, a co z zieleniną??
-
37
Patrycja Sobolewska
Zarejestrowany: 17-09-2015 10:44 .
Posty: 19647
2016-07-01 09:16:12
1 lipca 2016 09:16 | ID: 1327143
Mameks60 (2016-07-01 09:01:12)
Mam pytanko - czy mozna suszyć zioła w suszarce do grzybów. Owoce suszę w suszarce i sa pyszne, a co z zieleniną??
mysle kochana ze mozna ;)
-
38
Patrycja Sobolewska
Zarejestrowany: 17-09-2015 10:44 .
Posty: 19647
2016-07-01 09:17:38
1 lipca 2016 09:17 | ID: 1327145
snowflake (2016-06-30 19:33:10)
Ja koperek mrożę, bo nie ma nic pyszniejszego niż ziemnaiki z koperkiem. I on pod wpływem mrożenia nie traci smaku
tez uwielbiam :) !
-
39
gocha2323
Zarejestrowany: 23-04-2013 20:58 .
Posty: 12534
2016-07-01 19:25:35
1 lipca 2016 19:25 | ID: 1327355
koperek już mam zamrożony! natka pietruszki także zamrożona! jedynie co susze to miętę! bo mrożona mi nie podeszła!
-
40
Patrycja Sobolewska
Zarejestrowany: 17-09-2015 10:44 .
Posty: 19647
2016-07-01 23:12:25
1 lipca 2016 23:12 | ID: 1327400
gocha2323 (2016-07-01 19:25:35)
koperek już mam zamrożony! natka pietruszki także zamrożona! jedynie co susze to miętę! bo mrożona mi nie podeszła!
u nas koperek tez zamrozony :))